Hovedinnhold

FN: -Afrikas nød tilsvarer tre tsunamier i året

Flodbølgen i Asia har ført til en giverglede utenom det vanlige i den vestlige verden. I Afrika kan like mange dø i en katastrofe uten at verden enser det, ifølge FN.

Denne saken handler om:

NØDHJELPSKOORDINATOR: Jan Egeland er FNs nødhjelpskoordinator. Foto: Scanpix/AFP
NØDHJELPSKOORDINATOR: Jan Egeland er FNs nødhjelpskoordinator. Foto: Scanpix/AFP


Hver dag dør det om lag 1.000 mennesker i den østlige delen av Kongo. Og i løpet av tre til fire måneder vil like mange ha mistet livet i denne regionen som i flodbølgekatastrofen 2. juledag.

Til tross for innstendige oppfordringer får ikke FN inn nok penger til å stanse lidelsen i Afrika, Midtøsten og Øst-Europa.

I 2004 fikk FN faktisk inn mindre til nødhjelp enn både i 2003 og 2002, ifølge FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland. Pengemangelen rammer særlig land som Somalia, nordlige Uganda, østlige Kongo og Tsjetsjenia.

Verdenssamfunnet har lovet 12 milliarder kroner til de om lag 5 millioner menneskene som er rammet av flodbølgen. For å redde 26 millioner mennesker som er ofre for glemte katastrofer, anslår FN at det trengs 1,2 milliarder kroner mindre enn hva verden nå har lovet til flodbølgeofrene.

-I løpet av sju dager har vi fått inn mer penger enn vi gjorde for alle de humanitære katastrofene i 2004, påpekte FNs generalsekretær Kofi Annan søndag.

FN setter pris på givergleden, men hjelpearbeidere frykter samtidig at flodbølgekatastrofen vil gjøre det enda vanskeligere å samle inn penger til dem som i år etter år lever under katastrofelignende forhold.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks