Hovedinnhold

Umålbare dyp

Henning Mankell: «Dyp»

Oversatt av Kari Bolstad, Roman 312 sider, Kr. 349,- Gyldendal

Denne saken handler om:

Foto: VG
Foto: VG


Henning Mankell gjør et flott forsøk i sin siste roman «Dyp», som ikke ligner noe annet han har skrevet. Henning Mankell gjør et flott forsøk i sin siste roman «Dyp», som ikke ligner noe annet han har skrevet.

Han går inn i en utrygg manns sjel og prøver å skrive fram klarsyn og konsekvenser av en manns dårlige selvfølelse, feighet, vold, og kjærlighetslengsel.

Det handler om orlogskaptein og dybdemåler Lars på hemmelig militært oppdrag i den svenske skjærgården i 1914. Oppdraget er å måle havdypene i skipsledene i Östergötland.

Bunnløst behov

For sin egen del leter han etter punktet der loddet aldri når bunnen. Kontrollbehov og engasjement i målbare størrelser er sterkt. Han legger ofte loddet på brystet for å få sove.

Men livet byr på mye uforutsigbart som unndrar seg eksakte mål, og her sliter Lars tungt. Han elsker sin hustru, men klarer ikke hennes motstandsløse hengivenhet og fremmedgjorte seksualitet. Tegn han ser som svakhet hos sine underordnede på skipet, utløser hans aggresjon.

Tilfeldig møter han en fiskerenke i havgapet og treffes av en pasjon som rokker ved hele hans liv.

Kjærlighet

Mankell har beskrevet menns og kvinners behov for hverandre og hvordan oppvekstbagasjen, samfunnets organisering og konvensjoner begrenser deres samliv.

Hjerteskjærende er skildringen av Lars' lengsel etter tilhørighet og kjærlighet, men beskrivelsen av pasjonen blir en påstand. Et møte som derimot lever litterært, er jordmoren Englas samtaler med Lars.

Sterkest er det å lese om hvor uforutsigbare mennesker vi tror vi kjenner ut og inn, kan være.

Fullstendige kart over menneskesjelen kan ingen tegne. Grei oversettelse av Kari Bolstad.

AV BERIT KOBRO

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Bok

Se neste 5 fra Bok