Hovedinnhold

Ungdom sørger på Internett

Da Alexander Berge døde, mistet Tord Glad Nordahl (17) sin beste venn. Nå er han en av stadig flere ungdommer som sørger over døde venner på Internett.
26. oktober 2003 døde 15 år gamle Alexander Berge i en sykkelulykke ved Bergenshallen.

Han falt i bunnen av en bakke og ble hardt skadet. Kort tid etter døde han.

Sammen med Alexanders bror, Christer Berge, og kameraten Oiva Darth Ranta, har Nordahl nå opprettet egne internettsider til minne om Alexander.

Livsglad

- Alexander var en livsglad person, som hadde mange venner. Han er alltid i bakhodet, spesielt når jeg leser om lignende saker i avisene, forteller Tord Glad Nordahl.

Sammen med de to andre har Nordahl startet nettstedet og organisasjonen «Vi minner», for å hjelpe andre som sørger etter å ha mistet en ungdom som stod dem nær.

Nå er ungdommene bak organisasjonen på besøk i Bærum, hvor det er planlagt et møte med foreldrene til 15 år gamle Johanne Jensen Nordland, som døde 12. oktober i år.

Johanne ble drept da hun kom syklende ut i Presteveien på Haslum, og ble påkjørt av en buss.

Skriver hilsener

I likhet med Alexander har Johanne også fått sine egne minnesider på Internett. De er ikke de eneste: Minnesider på Internett er blitt et sted hvor venner, familie og ukjente mennesker kan møtes for å sørge over tapet av ungdom som går bort.

På minnesidene skriver pårørende og venner hilsener til den avdøde og legger ut bilder og filmer til minne om vedkommende.

På Alexanders minnesider er det nå lagt igjen over 5000 hilsener. På Johannes minnesider har over 10000 ulike brukere vært innom sidene.

- Det blir stadig flere slike minnesider på Internett. Her møtes ungdom og gir uttrykk for sin sorg over tapet av en venn som er gått bort, sier psykolog Atle Dyregrov, som forsker på fenomenet.

Dyregrov mener minnesidene er en støtte til de pårørende, som opplever at de ikke er alene med sorgen over å ha mistet et barn.

- Disse sidene er en stor støtte til familie og venner i sorgarbeidet, sier Atle Dyregrov.

Kjell Berge, Alexander Berges far, er svært glad for minnesidene som er opprettet etter at sønnen døde.

- Betyr mye

- Minnesiden til Alexander betyr for oss nærmeste utrolig mye i sorgprosessen.

Vi ser at vi ikke er alene om å ha mistet en sønn og bror, men at mange også har mistet en venn. På den måten er vi ikke alene i sorgen, sier Berge.

Han får støtte av Johannes far, Roger Jensen.

- Gjennom disse minnesidene føler vi som foreldre at vi ikke er alene i sorgen. Vi opplever at alle som har kjærlighet til Johanne, også eier hennes minne, sier Jensen.

Han føler de andres lengsel og følelser.

- Det gjør sorgprosessen mindre ensom, sier Roger Jensen.

Tord Nordahl håper nå flere som har mistet noen som stod dem nær, tar kontakt med dem gjennom å gå inn på www.viminner.no.

VG Nett er ikke ansvarlig for innhold på eksterne sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse