Hovedinnhold

Gi finger'n til datamaskinen

(VG Nett) Er fingeravtrykket ditt et nyttig arbeidsredskap eller blir det hele en teit gimmick? VG Nett tester passord-dødaren fra Microsoft.
Den lille lysende fingeravtrykkleseren, for korthets skyld kalt leseren, er som tatt rett ut fra en science fiction-film. Vinduet på leseren gløder rødt, og minner ikke lite om datamaskinen HAL fra filmen 2001: en romodyssé. Hadde den bare fungert like knirkefritt.

På pakken loves det enklere innlogging i Windows og langt færre passord å huske. Langtidshukommelsen i hjernen fryder seg og forbereder seg på en mental ferie allerede. Fra nå skal pekefingeren gjøre de fleste innlogginger.

Installasjonen funker ganske greit, med en streng advarsel rundt USB-pluggen om å installere progamvaren først. Installasjonen er enkel og grei, men her vises også noen av begrensningene til leseren.

Programvaren som følger med leseren er heller ikke kompatibel med alle typer innloggingssystemer, noe som er klønete for bedriftsverdenen. Men så anbefaler de heller ikke at fingeravtrykket brukes til innlogging på Windows-nettverk, for sikkerehets skyld.

En enkel guide leder deg gjennom registreringen av to separate fingeravtrykk, og jeg gir pekefingrene til datamaskinen. Hver finger må leses fire ganger for å gi maskinen et inntrykk av hvordan mønsteret på fingeren er.

Ved senere bruk trenger man bare å gi fingeren en gang. Ideelt sett, ved flere anledninger er det litt vrient å registrere fingeravtrykket.

Logger inn nesten overalt

Den mest praktiske delen av leseren viser seg når nettleseren Internet Explorer fyres opp. Ved hjelp av fingeravtrykket logges du inn på de nettstedene som krever passord som nettbanker og passordbeskyttede sider.

Bruken er temmelig enkel, gå til den siden du vil logge inn på med fingeravtrykk og hold trykk på leseren med en av de registrerte fingrene. En veilder popper da opp og hjelper deg til å fylle ut et skjema med passord for siden.

Neste gang du besøker nettbanken er det bare å trykke på leseren, så logges du inn. Eller til sikkerhetskoden, for å være nøyaktig.

Innloggingen funker ganske smertefritt i Microsofts eget produkt Internet Explorer, men hva skjer dersom man prøver noe annet?

Vi forsøkte med flere andre programmer, blant annet den nye populære nettleseren Firefox og norske Opera samt et temmelig sært avissystem som VG bruker.

I Firefox fungerte leseren omtrent som i Internet Explorer og det var få problemer med innlogging. I Opera skjønte leserens programvare temmelig lite og var ikke i stand kjenne igjen feltene for innskriving av brukernavn og passord.

I vårt interne system kunne vi bare glemme at leserens programvare skjønte noe som helst, og må dermed ty til innskriving av passord.

Alt i alt fungerer leseren relativt bra, bortsett fra et par feilscanninger. Allikevel det er langt igjen til erstatting av de hatede passordene. For en bedrift med mye spesiell programvare funker det bare halvveis, men for en hjemmebruker med et drøss av nett-passord kan leseren være et nyttig lite redskap.

PÅL UNANUE-ZAHL

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi