Hovedinnhold

Se, her er en budsjett-vinner

. . . og slik slår det ut for deg

Regjeringen vil gi over fem ganger mer skattelette til statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) enn til gjennomsnittsnordmannen.

Denne saken handler om:

SPARER SKATT: Statsminister Kjell Magne Bondevik tjener 975.000 kroner i året som statsminister. Det kan gi ham en skattelette på nesten 20.000 kroner neste år. Foto: SCANPIX
SPARER SKATT: Statsminister Kjell Magne Bondevik tjener 975.000 kroner i året som statsminister. Det kan gi ham en skattelette på nesten 20.000 kroner neste år. Foto: SCANPIX- Bondevik tar fra de fattige, og fra vanlige folk, og gir til de rike, fastslår forsker Ivar Brevik i Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR).

For jo dyrere bolig, høyere lønn og større formue du har, jo mer vil KrF-statsministeren gi deg i skattelette.

Innslagspunktet for toppskatten økes fra 354000 til 381000 kroner. I tillegg går skattesatsen på toppskatt ned fra 13,5 til 11 prosent.

For inntekter over 943.200 kroner reduseres toppskatten med hele fire prosentpoeng. De totale lettelsene i toppskatt er 4,1 milliarder kroner. I Regjeringens beregninger går det tydelig frem hvem som får mest i skattelette:

* Alle som tjener opptil 350.000 kroner i året, får under 2000 kroner i skattelette - før den økte momsen spiser opp deler av pengene. De som tjener mer enn 650.000 kroner, kan se frem til minst 10.000 kroner ekstra i lommeboken.

* Med en million kroner i inntekt blir skatteletten nesten 20.000 kroner. Statsministeren har selv 975.000 kroner i årslønn.

* På toppen av dette kommer spart skatt som følge av at fordelsskatten på bolig og fritidsbolig fjernes.

* Har du firmabil til under 400.000 kroner, sparer du enda noen tusenlapper.

* Bondevik har også fått gjennomslag for å øke skattefradraget ved bidrag til frivillige organisasjoner fra 6000 til 12.000 kroner. Dersom Bondevik gir maksimalt, vil han få en ytterligere skattelette på 1680 kroner.

* Også formuesskatten skal ned. Ligningsverdien av aksjer settes ned med 35 prosent. Dette vil gi betydelig lavere formuesskatt for dem som har aksjer. Også nedre grense for formuesskatt økes - fra 120.000 til 154.000. Bondevik hadde 215.000 kroner i ligningsformue i 2002.

* Fordelsbeskatningen av å bo i egen bolig fjernes helt. Også dette vil de rikeste tjene mest på, fordi det er de som har de dyreste boligene.

- Knapper og glansbilder

Finansminister Per-Kristian Foss (H) kan se frem til en bedre økonomi neste år dersom han får gjennomslag for sitt budsjett.

Med 800.000 kroner i årslønn som statsråd vil Foss ifølge tall Finansdepartementet utarbeidet for VG i går, spare 14.010 kroner i skatt neste år - uten hensyn til hans eventuelle fradrag og formue.

- Denne skamløsheten vil jeg ikke engang kommentere. Hva toppolitikerne bevilger seg selv i andedammen sin, får så være. Det er konsekvensene for dem som sliter i samfunnet, som opprører meg, sier Ivar Brevik.

Han fnyser av Bondeviks fattigdomspakker.

- Nå må han bare kle av seg retorikken om å hjelpe de fattige. Tiltakene for fattige er bare knapper og glansbilder, sier Brevik.

Fem ganger mer

Mens Bondevik altså får en skattelette på nesten 20.000 kroner, får en gjennomsnittlig lønnsmottager i Norge skattelette på 3750 kroner.

Bondevik ville i går kveld ikke kommentere om det er rettferdig at han får fem ganger mer skattelette enn en gjennomsnittlig lønnsmottager.

- Forstår du at mange oppfatter det som urettferdig at du med en inntekt på nær en million får mye mer i skattelette enn gjennomsnittsnordmannen?

- Jeg forstår det, men det er vanskelig å gjøre noe med dette. Hvis vi skal rette opp i den store uretten i skattesystemet, at de med store kapitalinntekter, som i dag slipper billig, skal betale like mye som de med tilsvarende lønnsinntekter, så må vi redusere marginalskatten, sier Bondevik.

- Helt uenig

Han er ikke enig med Ivar Brevik i at han tar fra de fattige og gir til de rike:

- Det er jeg helt uenig i. Denne regjeringen er den første etter krigen som har hatt en plan for å bekjempe fattigdom. Til sammen har vi i løpet av fire år bevilget over tre milliarder til å bekjempe fattigdom. Vi har ikke løst problemene, men redusert dem, sier Bondevik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Nyheter

Se neste 5 fra Nyheter