Hovedinnhold

Oppdratt til å leve på trygd

Barnevernet tillot at gutten skulle få drive «normal kriminalitet», bruke nødvendig vold og utvikle seg til en «effektiv og redelig trygdemottager».
Målsettingen for utvikling av gutten «Nils» ble utarbeidet av et team med miljøarbeidere på Sørlandet og godkjent av barnevernet.

Næromsorg er den nye omsorgsformen som skal fange opp barn og unge som har begått kriminalitet, har rusproblemer eller har opplevd omsorgssvikt - dem som faller inn under lov om barnevernstjenester.

I næromsorg skal miljøarbeidere følge ungdommene i flere timer pr. dag, ofte døgnet rundt, og det bør være minst to miljøarbeidere som deler på jobben.

De siste to årene er denne typen omsorg for barn og unge mer enn fordoblet. Bare i Akershus har denne typen oppfølging økt fra 54 i 2001 til 125 i fjor.

Mål for «Nils»

Fagpersonene som behandlet ungdommen «Nils» fra en kommune på Sørlandet, ble enige med ham om følgende mål for hans videre utvikling:

* Han skal få anledning til å bli en effektiv og redelig trygdemottager med egenverdsopplevelse i rollen som trygdet.

* Hans voldsbruk skal begrenses til det nødvendige og ikke-planlagte.

* Hans rusbruk skal bringes under kontroll av ham selv. Hans kriminalitet skal skje innen rammen av det normale for kulturen på bostedet.

Kostnadene for «Nils» sitt behandlingsopplegg ble i en rapport beregnet til rundt 1,3 millioner kroner.

Bernt Hovind, helse- og barnevernssjef i Vestby kommune, som har vært med på å skrive rapporten, forstår at målsettingene kan virke provoserende for folk flest:

- Ja, de virker sannsynligvis voldsomt provoserende på folk flest. Men selv om vi har formulert målsettinger som dette, betyr ikke det at vi tillater at ungdom ruser seg, eller slår. Eksempelvis sier vi til ungdommene at vi ikke synes noe om det når de ruser seg, sier Hovind.

Ifølge helse- og barnevernssjefen nytter det ikke å beordre ungdommene til å slutte.

- Det er viktigere å etablere en målsetting om at nå må de først og fremst få rusbruken under kontroll, og redusere misbruket. Så kan vi konkludere med at dette er et bra stykke arbeid, og etablere en ny målsetting med ny reduksjon av misbruket, sier Hovind.

- Men hvordan kan dette være gode målsettinger?

- Når det gjelder denne ungdommen, ønsket man å gi ham egenverdi når han skulle gå på trygdekontoret. Han skal ikke gå dukknakket dit og synes synd på seg selv, og heller foretrekke å begå kriminalitet. Vi ønsker selvfølgelig at disse ungdommene kommer i lønnet arbeid. Men noen av dem er veldig skadet, og vil kanskje aldri komme ut i en vanlig jobb, sier Hovind.

Ifølge barnevernsmyndighetene er den nye omsorgsmetoden med miljøarbeidere et alternativ til institusjon, og ordningen skal være opptil 2000 kroner rimeligere pr. døgn i forhold til en plass på barnehjem.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks