Hovedinnhold

Hjemmeroboten er her

LOS ANGELES (VG Nett) Personlige roboter har for mange vært en drøm som hovedsaklig har eksistert på linje med svevebiler og reiser i rommet. Nå er den første hjemmeroboten klar, og allerede ser vi konturene av noe som kommer til å bli en gigantisk idustri.

Denne saken handler om:

Det amerikanske firmaet Evolution Robotics lanserte denne uken den første funksjonelle hjemmerobot på verdens største messe for interaktiv underholdning, E3, i Los Angeles. Roboten har også et prisnivå vanlig lønnsmottakere kan leve med.

I USA er prisen satt til 500 dollar, noe som tilsvarer i overkant av fire tusen kroner her hjemme. For en veldig liten bunke tusenlapper kan man altså få kjøpt det ultimate latmannsverktøyet.

- Dette er noe vi har drømt om lenge, og det har tatt oss mange år å utvikle teknologien slik at prisnivået blir lavt nok. Dette kommer til å bli en stor bransje i løpet av de neste årene, og det er befriende for oss å se at vi har fått et godt forsprang på våre konkurrenter, sier administrerende direktør og styreformann i Evolution Robotics, Bernard Louvat, til VG.

Roboten går under navnet ER1, og ser mer ut som et verktøysett på hjul enn det man har forestilt seg i science fiction-filmer. Men brukervennligheten og funksjonaliteten er nå langt mer viktig enn utseendet.

VG fikk en demonstrasjon i hvordan man programmerer ER1, og selv vi med våre begrensede programmeringskunnskaper hadde ingen problemer med å kontrollere roboten.

Et av robotens mange bruksområder er at man kan logge seg på fra en PC hvor som helst i verden og gi den oppdrag, se hva roboten ser og kommandere den rundt i hjemmet. Roboten kan sørge for at posten blir sortert, søpla båret ut, varmen justert eller ta hånd om andre dagligdagse oppgaver. ER1 kjenner også igjen stemmekommandoer, kan ta notater for deg og videresende dem som e-post.

Alt uten at man trenger å løfte en finger.

ER1 trenger en bærbar PC for å utføre de fleste av disse oppgavene, og lagrer du cdene dine i MP3-format på den bærbare pcen blir roboten den ideele jukeboksen. Da kan du skifte musikk kun ved å holde opp coveret på platen du vil høre, eller rett og slett bare fortelle roboten hva du vil høre. Den kan også spille musikk etter humøret ditt, og forteller du at du føler deg sliten og lei, setter den sammen en spilleliste som passer.

- Det er kun fantsien som setter grenser for hva ER1 kan utføre. Ved hjelp av de enkle programmeringsmulighetene kan man få den til å utføre nesten hva som helst. Det eneste som foreløpig er en stor hindring er trapper. ER1 bruker hjul som fremkomstmiddel og det vanskeliggjør trappeklatring. Dette er imidlertid noe vi jobber med å løse, sier Michael Walsh som er gründeren og hjernen bak prosjektet.

Føler du deg skikkelig doven en dag og selv lesing virker som et slit kan ER1 gjøre jobben for deg. Hold frem boksidene du vil ha lest fra og len deg tilbake i stolen og lytt. Bernard Louvat påpeker imidlertid at roboten er langt mer enn bare et leketøy.

- Mulighetene er ubegrensede og mange vil finne utrolig nyttige bruksområder. Spesielt det som går på stemmegjenkjenning gjør at man kan effektivisere mange tidkrevende skriveoppgaver. Vi ser nå at flere og flere skjønner hvor stort dette faktisk er, og bestillingene kommer raskere enn vi kan produsere. Nå har vi fått bekreftelsen på at de vi gjør er viktig, og da får vi øke produksjonen, avslutter en smilende Louvat.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Teknologi

Se neste 5 fra Teknologi