Hovedinnhold

Hysj-avtale med jagerflyprodusent

Norge slipper unna med halv innbetaling

I en hemmelig avtale har Regjeringen blitt enig med flyprodusenten Lockheed Martin om halvering av innbetalingen til utvikling av kampflyet Joint Strike Fighter (JSF) for 2005 og 2006.

Denne saken handler om:

Norge kan dermed bli den lille tua som velter det internasjonale samarbeidet om utviklingen av kampflyet JSF.

Betaler mindre

Etter avtalen skulle Norge betalt 100 millioner kroner årlig i ti år, men i den hemmelige overenskomsten med amerikanerne får Norge slippe med 50 millioner kroner til utviklingskostnader hvert av de to neste årene.

- Vi kommenterer ikke betalingsplanen, i forståelse med avtalepartneren, sier pressetalsmann Martin Lohne i Forsvarsdepartementet.

VG får imidlertid bekreftet fra flere kilder at avtalen ble inngått i sommer.

- Grunnen til at det holdes hemmelig, er at det høyst sannsynlig vil vekke oppsikt i de syv andre landene som er med i samarbeidet, og som betaler mye mer enn Norge. Jeg tenker ikke minst på Storbritannia, hvor parlamentarikere og industrien er sterkt kritisk til JSF-avtalen, sier en kilde til VG.

Kritiske briter

Som i Norge, hvor flertallet i Stortingets forsvarskomité speiler industriens misnøye med den lave andelen kontrakter til de fremtidige kampflyene, har dansk og nederlandsk forsvarsindustri angrepet JSF-avtalen.

Storbritannia har allerede betalt inn cirka 25 milliarder kroner til JSF-utviklingen og planlegger å kjøpe 150 JSF F-35 til Marinens to nye hangarskip.

- Det kan bli slutten for britisk forsvarsindustri, sier kilder i den britiske forsvarsindustrien til avisen The Guardian.

- Vi er blitt trampet ned, amerikanerne er industrielle og politiske gorillaer.

Britene er også kritiske til at Lockheed ifølge dagens avtale kan nekte dem adgang til flyets software-koder, hvor all informasjon om flysystemene ligger.

Ingenting avgjort

Norge skal ikke ta stilling til kjøp av nye jagerfly før høsten 2008. Men allerede under behandlingen av langtidsplanen for Forsvaret vurderte Stortinget å gå ut av JSF-avtalen.

Representanter for norsk industri, som fortsatt øynet mulighet for avtale med Lockheed, fikk parlamentarikerne på andre tanker. Men spørsmålet kommer opp for fullt under behandlingen av forsvarsbudsjettet i høst.

- Vi stiller som forutsetning for avtalen å få nasjonal industri med i samarbeidet, sier leder av Forsvarskomiteen, Marit Nybakk (Ap).

Hun understreker at det på langt nær er avgjort hvilke kampfly Norge eventuelt vil kjøpe.

- Vi har også en industriavtale med Eurofighter, som må utvides slik at det blir en viss likebehandling mellom industrigrupperingene, sier Nybakk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks