Hovedinnhold

Vil øke NRK-lisensen

John G. Bernander vil øke lisensen med 95 kroner, fra 1910 til 2005 kroner. Heldags barne-TV på NRK2 og digitalisering av TV-tilbudet er fordyrende poster på NRKs budsjett.

Denne saken handler om:

I 2002 var avgiften 1775 kroner, i 2003 var den steget til 1850.

- I realiteten har våre lisensinntekter stått stille i mange år. Alle de landene vi sammenligner oss med, har fått et påslag utover inflasjonen for å klare overgangen til en digital TV-hverdag, sier kringkastingssjef John G. Bernander.

En prisøkning på 95 kroner vil bety at Bernander får 3,4 milliarder i lisenspenger inn på kontoen for 2005.

Det er Stortinget som hvert år fastsetter kringkastingsavgiften. I lisensforslaget NRK har oversendt Kulturdepartementet, listes det opp tre sentrale og kostbare utfordringer for NRK i årene som kommer:

Styrking av barnetilbudet.

I konkurransen med de utenlandske TV-kanalene vil NRK opprette barnetilbud på NRK2 fra 07.00 om morgenen til barne-TV-tid klokken 18.00. Koster rundt 100 millioner kroner i året.

Overgangen til digitalisert TV-tilbud.

Dobbeltdistribusjon av både analoge og digitale signaler vil koste 200 millioner ekstra.

Digitalisering av fjernsynsarkivet.

Å digitalisere alt materialet medfører en engangskostnad på 230-240 millioner.

Bernander ber både om mer lisenskroner, samtidig som han ber om mer romslighet for å drive kommersiell virksomhet. Målsetningen er å ha eksterne inntekter på ti prosent av inntektsgrunnlaget innen 2006. Det betyr at drøyt 300 friske kommersielle millioner skal hentes inn i budsjettet hvert år.

Kulturdepartementet ønsker ikke på det nåværende tidspunkt å kommentere lisensforslaget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks