Hovedinnhold

Trygve Hegnar får 3 millioner i forlik med staten

Trygve Hegnar og bladet Kapital ble i Eidsivating lagmannsrett i 1999 dømt for ærekrenkelser mot en fylkespolitiker i Oppland. Nå betaler staten alle Hegnars utgifter, mot at han trekker en klage til domstolen i Strasbourg.
I et forlik som Trygve Hegnar har inngått med regjeringsadvokaten på vegne av staten, erkjenner staten at dommen fra 1999 er i strid med menneskerettskonvensjonen artikkel om ytringsfrihet.

Staten skal nå betale saksomkostninger, erstatninger og oppreisning som Trygve Hegnar ble idømt, til sammen nesten 2 millioner kroner. I tillegg kommer et betydelig beløp i morarenter, skriver Aftenposten.

- Det hevdes jo at staten alltid har rett. Derfor er det imponerende gjort av regjeringsadvokaten, sier Hegnar til avisa. Samtidig påpeker han at det er tankevekkende at det er så ressurskrevende å få sin rett. Hegnar og Kapital har brukt over 800.000 kroner på advokater i saken. Ifølge Hegnar advokat Anders Ryssdal oppnådde Hegnar i forliket med staten samme gjennomslag som han ville ha fått i Strasbourg.

Regjeringsadvokat Sven Ole Fagernes begrunner statens holdning med at norske domstoler nå i praksis forholder seg til Menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg, hvor det legges mer vekt på ytringsfrihet enn det norsk rett gjorde tidligere,

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks