Hovedinnhold

Russ tapet 9-åring til P-automat

KIRKENES/OSLO (VG) Svartrussene fanget den hjelpeløse og redde ni-åringen, tapet ham fast til en parkeringsautomat, og tapet ham over munnen. En annen ble beskutt med «softgun».

Denne saken handler om:

Gutten ble stående bundet til parkeringautomaten inntil han selv skal ha klart å slå og sparke seg løs.

- Min sønn har vært veldig sjokkert. Såpass hardt at han ikke ønsket å gå på skolen dagen etter. Han opplevde det som dramatisk, og ropte og skrek, forteller guttens far til VG.

- Jeg gikk til politiet med saken, som anbefalte meg å anmelde. Men jeg gikk først til skolen og ba russen selv om å melde seg. Da jeg ikke fikk noe svar, ga jeg dem en frist. Jeg gjorde det klart at dette kom til å ende i alvorlig anmeldelse om de ikke kom frem og beklaget. Like før jeg var på vei til politistasjonen, ringte det en gruppe russ og sa at de hadde noe å fortelle.

Skværet opp

I et møte har guttens foreldre og den aktuelle russen ved Kirkenes videregående skole nå skværet opp. Russen har kommet med en litt annen versjon av opptrinnet.

- De har innrømmet at de forsøkte å tape fast gutten, men at andre, sjokkerte russ kom til og «befridde» ham. Sønnen min skal også ha gjort slik motstand at det løste seg selv. Gutten er stor for alderen, og i desparasjonen og panikken har han klart å komme seg løs, forteller faren. Han fikk inntrykk av at synderne ble presset hardt til å innrømme forholdet av andre russ i Kirkenes, som fant saken belastende. Noe han er tilfreds med opp i alt sjokket.

I Øst-Finnmark Politidistrikt ser man likevel meget alvorlig på denne saken.

Uakseptabelt

- Vi har anmodet foreldrene om å anmelde. Foreløpig har vi gitt beskjed til skolen at vi synes slik oppførsel er totalt uakseptabel. Vi har ikke navn på russen ennå, men har blitt enige om å ta det gjennom skolen, i håp om å roe dem ned, forteller operasjonsleder Rolf Arne Kurti.

Også i Sør-Varanger har russen gått amok på samme vis i helgen. I Kjøllefjord ble flere barn tapet fast, og tusjet i ansiktet av svartruss.

- Jeg vet ikke om dette er en sport de bedriver. I så fall er det en svært lite morsom sport. Vi godtar ikke dette. Det triste er at det ikke stopper der heller med svartrussen, sier Kurti.

Skjøt med softgun

Utenfor et kjøpesenter i Kirkenes skjøt en gruppe svartruss med «softgun» etter en 10 år gammel gutt. Faren til gutten bekrefter for VG at han vil anmelde forholdet til politiet. Han er oppbragt.

- Jeg vet ikke i detalj hva som skjedde. Sønnen min kom løpende hjem og fotalte at han og en kamerat hadde blitt forfulgt av en gruppe svartruss. Den ene skal ha skutt etter sønnen min med softgun, sier faren.

Han ønsker ikke å stå frem med navn av frykt for hevn fra russen.

- Du vet jo aldri hva de kan finne på, sier han.

Ulovlig

Det er lovlig å kjøpe såkalte softguns i Norge. Våpenet omfattes av våpenloven, og man må være 18 år for å bruke det.

- Barna kan syns det er spennende å bli skutt på av vannpistoler. Men her har man gått altfor langt, mener faren.

Politiet er av samme oppfatning.

- Disse sakene i helgen ser jeg på som veldig alvorlig, sier politiadvokat Tove Wullf Nilsen ved Øst-Finnmark politidistrikt.

- Vi snakker om små barn som har blitt trakassert. Om anmeldelsene kommer, kan det bli aktuelt å sikte gjerningspersonene for legemsfornærmelse eller for å bære skytevåpen uten aktverdig grunn, sier hun.

Ved Kirkenes videregående skole mener ledelsen at de har gjort hva de kunne for å komme til bunns i saken hvor deres elever har vært involvert.

Beklaget

- Elevene har har selv tatt kontakt med guttens foresatte for å beklage det de gjorde, sier assistrende rektor Stein Solli ved Kirkenes videregående skole.

- Og dette har dere godtatt?

- Russetiden er ikke skolens anliggende. Men vi ville svært gjerne bidra til å løse denne saken. Gutten ble skremt, og det er ikke akseptabelt, sier han.

- Når det gjelder denne skyteepisoden, skal det ha skjedd sent på fredag. Vi har ikke kjennskap til den, sier Solli.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks