Hovedinnhold

Kjæledyr på reise får pass

Snart skal hund, katt og ilder utstyres med pass når de skal på ferie til utlandet. Norge forhandler akkurat nå med EU om de nye passreglene.

Denne saken handler om:

Midt i sommerferien innfører nemlig EU en ny kjæledyrforordning som regulerer privat transport av bl.a. hund, katt og ilder mellom medlemslandene.

Norge ønsker å henge seg på de nye EU-reglene, og forhandler nå om dette via EFTA.

Mattilsynet - hvori opptatt det gamle Statens dyrehelsetilsyn - går inn for å endre eksisterende forskrift om innførsel av hund og katt til Norge i tråd med EUs nye forordning, leser vi på Mattilsynets hjemmeside.

- Vi regner med at forhandlingene med EU går greit, selv om tiden fram til 3. juli begynner å bli veldig kort, sier seniorrådgiver Arild Pettersen i Mattilsynet til VG.

Nye regler

De nye passreglene for kjæledyr skal nemlig ut på intern høring også.

- Hvis vi ikke rekker å få avtalen i boks innen juli, kan man fortsatt bruke dagens helsesertifikat når kjæledyrene tas med over landegrensen, sier Pettersen.

Når passene er klare, bortfaller det gamle helsesertifikatet.

De nye passreglene innebærer at hund, katt og ilder som transporteres over landegrensene mellom Norge og EU eller innen EU, må ha et unikt pass hvor dyrets ID-nummer, vaksinasjonsstatus, behandlinger mot bendelorm og flått, blodprøvetester og generell helsetilstand er dokumentert av veterinær.

Det blir Mattilsynets jobb å få produsert de nye passene for hund, katt og ilder.

Innen juli 2004 vil passene vil bli gjort tilgjengelig for veterinærene som utsteder dem.

Enklere

Med de nye reglene tror Mattilsynet at det også blir enklere for privatfolk å innføre tropisk akvariefisk, burfugl, gnagere og kaniner.

Forslaget til nye regler for innførsel av kjæledyr er omfattende, og har en masse underpunkter om land utenfor EU osv. Kjæledyreierne kan lese det i sin helhet på Mattilsynets hjemmesider: www.mattilsynet.no

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise