Hovedinnhold

Far tiltalt for å ha medvirket til bortføring av datter (16)

- selv om hun ønsker å bo hos ham

ØSTLANDET (VG) Denne pappaen er tiltalt fordi han ikke tvangskjørte datteren (16) tilbake til barnehjemmet hun rømte fra.
VG møtte faren og datteren i leiligheten der de bor, et sted på Østlandet.

Begge er opprørte over at barnevernet etter deres mening i liten grad verner om barna.

- Det er merkelig at det skal bety så lite hva jeg selv mener. Det er tross alt meg dette dreier seg om, sier 16-åringen til VG.

I forrige uke møtte faren, som er i 40-årene, i en tingrett på Østlandet tiltalt for å ha medvirket til barnebortføring.

Tvangstiltak

- Jeg blir kvalm når jeg hører at representanter for barnevernet hevder at alt ville blitt så mye bedre dersom de fikk mer penger. I dette tilfellet har de brukt millioner på tvangstiltak mot datteren min, uten å bry seg om hva hun selv vil, sier han.

I retten hevdet påtalemyndigheten at mannen har gjort seg skyldig i bortføring fordi han ikke kjørte datteren tilbake til barnevernsinstitusjonen hun hadde rømt fra.

- Jeg gjorde det enhver far ville ha gjort. Jeg ga henne mat og husly. Hva slags medmenneske ville vel ha kjørt datteren sin tilbake til en lukket barnevernsinstitusjon? spør faren.

Dom i saken faller om en uke.

Anmeldt av mor

Ifølge tiltalebeslutningen medvirket mannen til at den umyndige datteren ulovlig ble holdt unndratt fra dem som hadde omsorg for henne.

I dette tilfellet var det barnevernet i Bærum kommune.

- Jeg kan ikke kommentere denne konkrete saken, men på generelt grunnlag vil jeg si at barnevernssaker alltid er vanskelige og har flere sider. Vanligvis legger vi vekt på hva barnet ønsker, men det er ikke alltid avgjørende, sier fungerende barnevernsleder Siss Tangvald-Pedersen i Bærum kommune.

Det var barnets mor og Bærum kommune som hver for seg politianmeldte mannen for barnebortføring. Kommunen trakk imidlertid senere tilbake sin anmeldelse.

Det er 16-åringens mor som egentlig har den fulle omsorgsretten til datteren, men der ønsker ikke 16-åringen å bo.

Derfor ble hun tvangsplassert på en lukket barnevernsinstitusjon et sted på Østlandet.

Parallelt med straffesaken mot faren pågår det en sivil rettssak mellom foreldrene, der omsorgsretten skal bli vurdert på nytt.

- Jeg har ingen kommentarer til denne saken, sier 16-åringens mor. Vanligvis legger vi vekt på hva barnet ønsker, men det er ikke alltid avgjørende.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks