Hovedinnhold

- En parodi på Norge

- Mazda! Toyota! sier gitarist Hans Petter Baarli foran TV'en. - Mazda! Toyota! roper bygningskontrollør Rolv Wesenlund på skjermen. - Ikke godkjent! sier Hans Petter Baarli. - Ikke godkjent! sier kontrollør Wesenlund. - Fy søren! sier Baarli.
SE KLIPP FRA "SKULLE DET DUKKE OPP FLERE LIK"

SE KLIPP FRA "NI LIV"

SE KLIPP FRA "NORSKE BYGGEKLOSSER"

Vi har «Norske byggeklosser» på videoskjermen. Produsert av Egil Monn-Iversen, regissert av Pål Bang-Hansen - innspilt på 21 sommerdager i 1971, med Rolv Wesenlund i åtte roller, den ene ondere og mer motvillig enn den andre. Bjørn Sand er den frustrerte husbygger, omgitt av vanskelige Wesenlund'er. Betaler og betaler, snekrer og fortviler mens regningsbunken vokser og huset står like halvferdig.

Kultfilm

Nå er den for lengst blitt en kultfilm. For stadig nye generasjoner som benker seg med øl på vorspiel i selskap med husbygger «Olav Femte», entreprenør «Kleppe» (Arve Opsahl), elektriker Steen (Wesenlund), bygningskontrollør Berregjord (ditto), rørlegger Cappelen (ditto), bankmann Christiansen (ditto) og en rad andre (ditto). Samt bittelille Dag Frøland, i rollen som flyttemann.

Baarli er utpreget purist, rendyrket rocker. Bosatt på Torshov, gitarist i «Backstreet Girls», hekta på Johnny Thunder, Ramones og Chuck Berry. Og «Norske byggeklosser». Som han har sett minst et 70-tall ganger. Kan utenat. Har slitt ut i minst to eksemplarer.

Vi ser den sammen i hans ettroms på Torshov, innredet rasjonelt på linje med en sovekupé hos NSB. Med rom for ryddige mengder CD'er, DVD'er, VHS-kassetter, gitarer, rockeeffekter og plakater. Baarli spoler presist til høydepunktene. Kommer skuespillerne i forkjøpet, himler med øynene, rister på hodet, stønner fornøyd.

- Jeg ler meg skakk, jeg. Hver gang. Jeg digger humor, ikke sant? Særlig den britiske. Og «Norske byggeklosser» er litt sånn. Rå meldinger. Svart humor. Driter ut Norge skikkelig bra, mener Baarli.

Parodi på Norge

Det var faktisk også regissør Pål Bang-Hansens mening. Ikke bare den norske håndverkerstand. Men naboen, byråkratiet, entreprenøren. Hele den småfule, småskårne, motvillige «norskheten» i én liten komedie.

- Den er en parodi på Norge. Husbyggeren heter «Olav Femte», alle Wesenlund-figurene har navn etter regjeringsmedlemmene på den tiden. Jeg tror ikke Norges tilstand har forandret seg så fryktelig siden den gang. Alle har støtt på disse typene her opp gjennom livet, tror regissøren, nå 32 år etter.

Filmen var en stor improvisasjon, innspilt på lite budsjett, uten manus og - for første gang i Norge - i Super 16; 16 mm film blåst opp til 35.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film