Hovedinnhold

100.000 bulker ved parkering

Hver tredje forsikringsskade på biler i Norge skjer i forbindelse med parkering.

Denne saken handler om:

Sjokktallene bekymrer forsikringsbransjen og Norges Automobil-Forbund (NAF).

Over 100000 bilskadesaker er hvert år parkeringsrelaterte, og koster selskapene over 600 millioner kroner.

Antall P-skader utgjør nå en tredel av alle bilskadene som forsikringsselskapene registrerer, viser tall som Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) har utarbeidet for VG.

- I tillegg til dette kommer alle skadene som ikke blir meldt inn til forsikringsselskapene. Mange varsler ikke skaden, enten fordi den er for liten, eller fordi man ikke har kaskodekning i forsikringen, sier informasjonssjef Stein Haakonsen i FNH.

Flest P-skader skjer i forbindelse med rygging inne på P-plasser og rundt parkeringsområder, mens mange også kjører på - eller dunker borti - parkerte biler.

- Store mørketall

- Dette er oppsiktsvekkende tall. Det verste er at vi sannsynligvis kan gange dette opp noen ganger for å få det reelle tallet. Her er det store mørketall, sier Egil Otter i NAF.

Det finnes ingen regler for hvor smal en parkeringslomme kan være i Norge.

- Dette har blitt et så stort samfunnsproblem at vi i det minste bør forby for smale parkeringsplasser, sier Otter.

I den såkalte veinormalen heter det at en P-lomme for vinkelrett parkering bør være mellom 2,30 meter og 2,50 meter bred, avhengig av hvor god plass du har når du svinger inn i lommen.

Men ingen - hverken private eller kommunale P-selskaper - er pålagt å følge disse forslagene.

I mange private parkeringshus er P-lommene vesentlig smalere enn det myndighetene anbefaler.

Vegdirektoratet og et forsikringsselskap laget nylig en veileder for utforming av P-anlegg i Norge, men også den er bare veiledende.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks