Hovedinnhold

Hilde hylles

FN-topp: Reddet verdenstoppmøtet fra katastrofe

JOHANNESBURG (VG) Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson var heltinnen i Johannesburg i går. FN-topp Mark Malloch Brown gir henne hovedæren for at verdenstoppmøtet ikke endte i katastrofe.

Denne saken handler om:

- Hilde er uten tvil den viktigste ministeren i utviklingsspørsmål. Hennes argumentasjon og personlighet snudde en konferanse som var i ferd med å gå feil vei. Nesten alene klarte hun å hindre noe som ville vært fatalt for toppmøtet, sier Mark Malloch Brown, sjef i FNs største utviklingsprogram UNDP.

Det er svært uvanlig at FN uttaler seg om innsatsen til enkeltland, men når det gjelder Norge gjør han et unntak.

Et av Norges viktigste krav på FN-toppmøtet har vært å unngå at regler fra Verdens handelsorganisasjon (WTO) skulle overordnes internasjonale miljøregler. Hilde Frafjord Johnson kjørte et knallhardt løp søndag kveld, og klarte å stå imot presset fra USA, EU og de rike landene i G77.

- Knalltøft

- Jeg skulle ønske det var flere land som Norge. Dere har sammen med Sveits ført en ekstremt effektiv geriljaoperasjon, sier Malloch Brown.

Hovedpersonen selv var svært lykkelig etter det som kan regnes som en av hennes aller største politiske seirer så langt.

- Det var knalltøft, men det var verdt det. En utrolig opplevelse. Det er flott at små land kan spille en stor rolle. Jeg er veldig glad for at vi ikke er med i EU nå. Da hadde ikke dette vært mulig.

Utviklingsministeren smilte like blendende som den sørafrikanske solen da hun besøkte den sorte bydelen Alexandra i går. Sammen med blant andre den britiske statsminister Tony Blair kastet hun glans over et prosjekt som skal gjøre den fattige bydelen til et bedre sted å bo.

Gratulasjonshilsningene fra natten før fortsatte i hele går. Bondevik hadde vært på tråden flere ganger. Både politiske medspillere og motstandere er imponert over den norske utviklingsministeren.

- Som en løve

Også de frivillige organisasjonene er fulle av lovord.

- Dette er glitrende. Norge har gjort en kjempejobb og fått til noe som satt virkelig langt inne, sier Aksel Nærstad i Utviklingsfondet. Dag Nagoda i Framtiden i våre hender er takknemlig for at den norske delegasjonen var så utholdende.

- Vi er imponert over måten Børge Brende og Hilde Frafjord Johnson har jobbet på. De norske ministrene har hatt den beste opptredenen i Johannesburg så langt, sier klima- og energiansvarlig Steve Sawer i Greenpeace til VG.

Samtidig som utviklingsministeren ble feiret, led Norge i går kveld sitt største nederlag i Johannesburg.

Norge fikk ikke gjennomslag for noen av kravene i energispørsmålet. I forkant av toppmøtet var dette noe av det regjeringen Bondevik flagget sterkest.

Norge ønsket en målsetting om at 10 prosent av energiforbruket skal komme fra ny fornybar energi innen 2010.

I stedet ble det generelle vendinger uten konkrete tidsfrister eller tallfesting.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks