Hovedinnhold

Kjærlighet og humor med britisk topplag

«Love Actually»

Regi: Richard Curtis. Med: Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman, Bill Nighy, Rowan Atkinson. Eng. komedie. 11 år.

Denne saken handler om:

Les også: Aud møtte Hugh Grant

«Love Actually» har det meste - kjærlighet i alle dens fasetter, med britisk snert, ironi og vidunderlig vidd. Eller som filmens utmerkede statsminister (en romantisk Hugh Grant, selvfølgelig) kunne ha sagt det: Rule Britannia!

Richard Curtis regidebuterer med denne saftige komedien. Ikke det at han er novise i faget; mannen har vært med på å skrive manus til f.eks. «Not the Nine O'Clock News», «Mr. Bean», «Fire bryllup og en gravferd», «Bridget Jones» - og «Notting Hill».

Med et topplag av skuespillere i sin stall har han rystet sammen en sprudlende, søt cocktail.

Stilfull romantiker

Rundt et dusin mennesker fotfølges i en hektisk førjulstid, der de alle snubler inn eller ut av kjærlighetens gleder og sorger. Noen har hemmelige drømmer, andre er mer rett på sak, noen rømmer landet, mens andre tar landet med storm.

Det gjør blant annet Bill Nighy som avdanket, selvironisk popstjerne (Billy Mack); en sann svir av en rockeparodi med hemningsløst verbalt artilleri. Nighy bør huskes når birolle-Oscar skal deles ut!

Historiene flettes sammen, noen av dem med sårbarhet og varme i vel så stor grad som med humor. Grant er stilfull romantisk komiker og kler rollen som statsminister med høyst upassende forelskelse i en stuepike i Downing Street. At han verbalt utmanøvrerer Amerikas president (Billy Bob Thornton), er så presist timet opp mot Bushs for lengst avtalte besøk i England at det neppe er tilfeldig.

Briljerer

Samtalene mellom en sørgende enkemann (Liam Neeson) og hans unge stesønn (Thomas Sangster) er rikholdige, ispedd livsgnist og humør. Med nydelige små nyanser fanger Emma Thompson inn ydmykelsen og tristheten som inntreffer idet ektemannen lar seg lokke av firmalivets yngre gleder. Briljerer gjør også Rowan Atkinson i en liten, men minneverdig rolle som ærekjær ekspeditør i en smykkeavdeling.

Filmen underholder, manuset er elegant turnert og replikkene sitter støpt. Det er mange tråder som skal samles før vi havner i mål, så mange at det floker seg til mot slutten.

Men nyt dette - britisk filmkomikk av høy klasse.

BORGHILD MAALAND

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Film

Se neste 5 fra Film