Hovedinnhold

Vennlige Kambodsja

Dunk! Dunk! Hodene våre smeller inn i tak og vegger i den proppfulle minibussen. Så skjener vi ut mot høyre og bråstopper i en sky av rødt støv.

Denne saken handler om:

Sjåføren spretter ut mens han forbanner et krater av et hull i veien. Etter en time med intens hamring under bussen, tørker han svetten, røsker ut en diger metalldel og hopper inn igjen.
Sjåføren spretter ut mens han forbanner et krater av et hull i veien. Etter en time med intens hamring under bussen, tørker han svetten, røsker ut en diger metalldel og hopper inn igjen.
Det forundrer oss ikke at de rundt 100 Angkor-templene er tatt med i det gode selskap blant verdens største underverker. Det hele er mektig imponerende, med Angkor Wat som det absolutte høydepunkt.

Byggingen av templene pågikk over en så lang periode at det gamle Khmer-riket skiftet religion i mellomtiden. Både smilende hindufigurer og halvnakne buddhaer smykker templene. Rundt mange av ruinene slynger det seg enorme røtter fra flere hundre år gamle trær. De ser ut som kunstverk i seg selv.

Listepop og radiobiler

Det er lett å merke at kambodsjanerne ikke er særlig vant til turister. Vi blir møtt med en nysgjerrig vennlighet som naboene i Thailand er ferdige med for lengst. Stadig treffer vi unge mennesker som vil teste ut sine ferske engelskkunnskaper eller barn som kaster seg over oss i yr glede over å se noen rare hvitinger.

En rusletur i hovedstaden Phnom Penh på kveldstid bekrefter inntrykket av at landet ikke akkurat flommer over av turister. Vi gikk gjennom sentrum i timevis uten å se snurten av andre turister enn oss selv.

Like ved uavhengighetsmonumentet i sentrum yrer det likevel av folkeliv. Provisoriske tivoliaktiviteter er tydeligvis det hotteste tilbudet til byens unge. Billig mat og drikke kan inntas ved små boder, mens listepopen dundrer på full guffe fra barnekarusellene.

Smil og scooter

De guttene som eier en scooter eller moped, lar sjekkingen ligge idet de ser oss. De vil ha oss med på tur. Nesten gratis, og gjerne med begge to skviset sammen på én moped. Det går så fint, så. Familier på fem kjører rundt på samme moped her. Mopedtaxi er en bra måte å komme seg rundt i byene på. Hvis du ikke er redd for å kjøre uten hjelm. Og på rødt lys.

Hovedstadens turistområder på kveldstid ligger langs elvepromenaden. Her ligger byens fineste og dyreste restauranter som kan skilte med både fransk kjøkken og god khmer-mat.
Hovedstadens turistområder på kveldstid ligger langs elvepromenaden. Her ligger byens fineste og dyreste restauranter som kan skilte med både fransk kjøkken og god khmer-mat.
Museet er et rystende vitnesbyrd, og tvinger selv de mest hardhudede til å ta en lang pust i bakken etterpå.En rundtur i Kambodsja bør avsluttes i Sihanoukville. I denne lille kystbyen helt sør i landet ligger landets eneste strender.

For et par kroner kjøper vi en fersk ananas som selgerne kutter for oss på stranden. Og nyter synet av hvit sand og turkisblått hav. I skarp kontrast til sydenstrender, proppfulle av turister, har vi nesten alt for oss selv. Det er flere lokale fiskere enn feite turister å få øye på.

Så lenge det varer. Etter flere tiår med uroligheter, satser kambodsjanerne nå for fullt på turisme. Men foreløpig er det langt fra trengsel i bambusbarene ved solnedgang. Sleng deg ned på putene som ligger fremme. Se på bølgene, lytt til reggaemusikken og nyt en kald pils. Det føles helt riktig når sommeren fortsatt er et stykke unna hjemme i Norge.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise