Hovedinnhold

Russisk nissenekt

Stanser 250 turister som vil til Norge

Er russerne så overbevist om at julenissen er finsk at de nekter sine borgere å besøke den norske julenissen på Savalen i Østerdalen?

Denne saken handler om:

SAVALEN-NISSER: Hit til Østerdalens skoger ville 250 russiske turister for å hilse på den norske juelenissen. Men russiske myndigheter nekter SAS å fly dem. Foto: KARIN B. NØSTERUD
SAVALEN-NISSER: Hit til Østerdalens skoger ville 250 russiske turister for å hilse på den norske juelenissen. Men russiske myndigheter nekter SAS å fly dem. Foto: KARIN B. NØSTERUD

Ihvertfall har russiske luftfartsmyndigheter - uten begrunnelse - stanset tre SAS-charterfly fra Moskva til Røros, lastet med 250 russiske turister som gjerne vil hilse på Santa Claus Norway i nissebyen hans på Savalen øverst i Østerdalen.

Det første av «nisseflyene» skulle komme i romjulen (29. desember). De øvrige skulle etter planen lande på Røros lufthavn 3. og 9. januar.

- Det er trist, sier Per Morten Hektoen på Savalen, som ikke bare har bygget opp en nisseby med nissegater og nisseverksteder, men som også har jobbet hardt mot det russiske turistmarkedet for å få til charter-nisseturene nå i julen.

Med seg på laget har han hatt Innovasjon Norge. Sammen har de fått god kontakt med russiske turarrangører, som altså har solgt ut tre fulle fly med nisseturuister til Midt-Norge.

Men nå spøker det for russer-besøket.

- SAS skulle fly dem, men få dager før fristen fikk turoperatørene beskjed fra Russland at de ikke fikk tillatelse til å fly i russisk luftrom, sier Hektoen.

Noen begrunnelse ble ikke gitt.

- En merkelig sak, sier reiselivsdirektør Per Arne Tuftin i Innovasjon Norge til VG Nett.

Han råder Hektoen & co til å be Avinor gå på sin russiske søstersorganisasjon i håp om at floken kan løses.

Nissen kan lite gjøre annet enn å holde grøten varm i påvente av russer-besøket.

- Vi håper de vil lykkes. Også for Røros lufthavn er det viktig å få inn chartertrafikk, sier Avinors mann i Østerdalen Stig Moen.

Sammen jobber de for å tilføre regionen mer turisttrafikk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Reise

Se neste 5 fra Reise