Hovedinnhold

Trygdesvindelsaken:

Marokkanere tviholder på pensjon

Selv etter at politiet har avslørt at de har betalt for legeerklæringer, nekter mange av marokkanerne å innrømme at de fikk uførepensjon på falskt grunnlag.

VG får fra flere kilder opplyst at flere av marokkanerne som har fått innvilget uførepensjon på grunnlag av feilaktige legeerklæringer, er lite samarbeidsvillige med politiet.

- De mener åpenbart at de ikke har noe å tjene på å samarbeide med norske myndigheter, som betaler livsoppholdet deres, sier en kilde.

- Flere av marokkanerne tviholder på stønadene sine, til tross for at de beviselig har betalt legen for erklæringer om mentale lidelser. Hvorfor betale dyrt for legeerklæringer hvis de virkelig er syke?

Mange av sakene vil bli vanskelig å ettergå, fordi de har sin begynnelse helt tilbake til 1983. NAV og politiet sitter på et enormt materiale.Halvstudert

Oslo-legen som er tiltalt sammen med en halvstudert psykolog for å ha skrevet ut erklæringer mot betaling, har sagt i avhør at han var dumsnill og at han ikke var ute etter penger.

- Han har utvilsomt vært uhyre stønadsorientert; i tillegg til lege har han vært sine pasienters advokat, sier en politikilde.

NAV har stanset utbetalingene til flere av de 50 som omfattes av tiltalen mot legen og «psykologen». Men slett ikke alle. NAV vil ikke opplyse hvor mange av de 50 - og andre som er avslørt som trygdemisbrukere, som fortsatt får stønad.

Et stort flertall av trygdemottagerne som er omfattet av svindelsaken, hadde bostedsadresse i Oslo da de ble innvilget trygd. Eventuelle anmeldelser vil derfor i hovedsak måtte etterforskes av politiet i Oslo politidistrikt.

Det store flertall av trygdemottagerne som er involvert i saken, er norsk-marokkanere. Noen av dem har flyttet tilbake til hjemlandet, til Spania eller Frankrike, og mange av dem har hus og leiligheter i Norge og i utlandet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks