Hovedinnhold

Frp vil språkteste fireåringer

(VG Nett) Frp går inn for å teste språkkunnskapene hos 4-åringer med innvandrerforeldre fra ikke-vestlige land.

Denne saken handler om:

TALSMANN: Per Willy Amundsen Foto: SCANPIX Foto:
TALSMANN: Per Willy Amundsen Foto: SCANPIX Foto:

Fremskrittspartiet vil ha økt fokus på språkopplæring, og foreslår å teste språkferdigheter allerede ved fireårskontrollen hos helsesøster.

- Vi opplever at barn kommer på skolen og ikke kan prate norsk i det hele tatt. Det er omsorgssvikt. Vi vil forhindre at barn skal vokse opp i innvandrermiljøer uten å lære norsk, sier innvandringspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen, til VG Nett.

Ifølge forslaget skal kun barn med foreldre som er fra ikke-vestlige land.

62 punkter

Fremskrittspartiet ønsker å begrense innvandringen til Norge. I ett år har de derfor satt seg ned og kommet frem til 62 forskjellige punkter som skal gjøre det vanskeligere å flytte til Norge, samt hjelpe de som kommer til å integreres. Ideen om språktest er ett av disse.

- Dette er en fyldig rapport som vi har jobbet med parallelt med Regjeringens nye utlendingslov, i tillegg ser vi integreringssiden som en del av innvandringen, mener Amundsen.

Likestillingsprosjekt

Fremskrittspartiet vil også sette i gang et pilotprosjekt overfor gutter med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn for å fremme likestilling. Dette skal gjennomføres for gutter på ungdomsskolen eller videregående skole.

- Vi vil hindre at gutter vokser opp i ikke-vestlige kulturelle miljøer hvor kvinner står uten rettigheter og tro at det er greit, forteller Amundsen.

Han tror ikke at likestillingsopplæring kan være et nyttig fag også for vestlige gutter.

- Nei, jeg tror ikke vestlige gutter mener noe annet enn at det skal være likestilling mellom kjønnene. Men det finnes kulturer der kvinner står uten rettigheter, der de er en eiendom i en mannsdominernt samfunnsform. Vi må hindre disse negative kulturelle trekkene, oppsummerer Amundsen overfor VG Nett.

Aldersgrense

I partiets egen innvandringsmelding foreslår de også blant annet en aldersgrense på 24 år for familiegjenforening. Grensen skal imidlertid ikke gjelde innbyggere fra land som USA, Canada og New Zealand.

- Vi vil foreslå at land innenfor den vestlige kulturkrets ikke omfattes av denne regelen. Det er ingen hemmelighet at det er en sammenheng mellom problemer i integreringen og kulturell nærhet, hevder Amundsen.

I tillegg foreslår Frp at det skal gå ti år mellom hver gang man henter en ektefelle til Norge. Partiet vil også at arbeidsgiver skal få bestemme hva ansatte har på seg, samt at familiegjenforening skal skje i det landet paret har størst tilknytning til.

- Forskjellsbehandlingen er basert på nasjonalitet og ikke etnisk tilhørighet. USA er for eksempel et svært sammensatt land med flere etniske grupper. Dette handler om nasjonal tilhørighet, hevder Amundsen.

- Panikkartet

Mens regjeringen har skrinlagt planene om å innføre aldersgrense for å hente ektefelle til Norge, mener Frp bestemt at aldersgrense er veien å gå.

LES:- Tjen minst 200 000 for å gifte deg

I løpet av juni vil regjeringen legge fram sitt forslag til ny utlendingslov. Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) kaller Frps innvandringsutspill som panikkartet.

- Jeg opplever det som et litt panikkartet tiltak fra Frp. Det går dårlig på gallup, og da går de tilbake til gode, gamle dager, og da er kjernen innvandringspolitikk og innvandringsfiendtlighet. Jeg tror ikke de kommer til å gjøre suksess på det, sier Hanssen til NRK.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks