Hovedinnhold

Krekar forsvarer drap på australsk journalist i Irak

FORSVARER JOURNALISTDRAP: Mulla Krekar sier i et intervju med australsk kringkasting at han har rett til å drepe australske soldater. Foto: Scanpix
FORSVARER JOURNALISTDRAP: Mulla Krekar sier i et intervju med australsk kringkasting at han har rett til å drepe australske soldater. Foto: Scanpix
Mullah Krekar sier i et intervju med australsk kringkasting at han har rett til å drepe australske soldater. Han forsvarer også drapet på en australsk journalist.

Denne saken handler om:

- Det er tillatt for meg å drepe australske soldater i Irak. Ifølge islam er det tillatt for meg å drepe tolken deres, drepe folk som gir dem mat, vann eller medisiner. Alle er med i krigen, sier Krekar til kringkastingsselskapet ABC.
ABC skriver i sin synopsis av intervjuet at Krekar over internett oppfordrer sine tilhengere til å drepe australske og amerikanske soldater.

LES OGSÅ:Krekar-uttalelser endrer ikke noe

Journalistdrap

Krekar rettferdiggjør i intervjuet også drapet på den australske frilansjournalisten Paul Moran, som ble drept av en selvmordsbomber nord i Irak i mars 2003.

- Han drepte ingen. Han var en kameramann, sier ABCs korrespondent Mark Corcoran.

- Han var også sammen med fienden, svarer Krekar som mener Moran «hadde feil jobb til feil tid».

På spørsmål om han har noe budskap å komme med til den drepte journalistens kone, svarer Krekar:

- Jeg sier til alle vestlige kvinner: Ikke send sønnene deres for å drepe oss.

Trente selvmordsbombere

Ifølge ABCs sammenfatning av intervjuet med Krekar, som sendes tirsdag, innrømmer Krekar å ha trent en gruppe selvmordsbombere, og han forsvarer bruk av selvmordsbombere.
- Det er ingen forskjell mellom å bruke selvmordsbomber og å bruke kalasjnikov, sier Krekar. - Hva er forskjellen når du sender soldatene i døden, tilføyer han.

Intervjuet med Krekar er gjort i Oslo og sendes tirsdag på australsk TV.

I omtalen av Krekar på den australske nettsiden nevnes det at han kom til Norge i 1991 og fikk politisk asyl, og at han fortsatt bor åpent her. Hans mange rettsrunder nevnes også, inkludert hans tap i Høyesterett nylig.

- Men det virker usannsynlig at han blir deportert snarlig fordi Norge ikke sender folk tilbake til land der de risikerer dødsstraff, heter det.

Peker nese

Krekar avviser at han selv hadde noe å gjøre med drapet på den australske journalisten.

- Hvis det fantes noe mot meg som var kjent av norske myndigheter eller australske personer, kan John Howard sende noen folk eller papirer til domstolen i Norge, sier han.

- Men ingen har spurt meg om dette, noe som betyr at jeg ikke har noen kontakt med dette.

Men ifølge ABC avslører Krekar at han har detaljert kunnskap om drapet. Blant annet vet han hva den saudiarabiske selvmordsbomberen gjorde de siste minuttene han var i live.

Fortsatt innblandet

Terroreksperten Lydia Khalil, som tidligere har tjenestegjort for den første amerikanske sivile administrasjonen i Irak, sier at mulla Krekar fortsatt kontrollerer grupper av snikskyttere som opererer i Irak, og at hans rolle i forbindelse med journalisten Paul Morans død bør granskes.

- Hvis det kan bevises at han hadde operasjonell kontroll over Ansar al-Islam på den tiden, så tror jeg at det angrepet bør ses meget nøye på, sier hun.

Ansar al-Islam er navnet på gruppen som Krekar i sin tid ledet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks