Hovedinnhold

Selbekk beklager overfor muslimene

Forsoning med Islamsk Råd

FELLES PRESSEKONFERANSE: Vebjørn Selbekk, Mohammad Hamdan, Bjarne Håkon Hanssen og Dagfinn Høybråten møtte pressen sammen fredag morgen. Foto: Jan Petter Lynau.
FELLES PRESSEKONFERANSE: Vebjørn Selbekk, Mohammad Hamdan, Bjarne Håkon Hanssen og Dagfinn Høybråten møtte pressen sammen fredag morgen. Foto: Jan Petter Lynau.
(VG Nett) - Jeg er lei meg for at deres religiøse følelser er blitt krenket, sier Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk direkte til det muslimske miljø.

Denne saken handler om:

Selbekks budskap til muslimene:

Jeg vil i dag gjerne henvende meg personlig til det muslimske miljø og si at jeg er lei meg for at deres religiøse følelser ble krenket gjennom det vi gjorde da vi den 10. januar i Magazinet publiserte en faksimile av de danske tegningene fra Jyllands-Posten. Det var aldri vår hensikt å såre noen.

Det er også riktig av meg i dag å innrømme at jeg som redaktør ikke fullt ut forstod hvor sårende publiseringen av Jyllands-Posten faksimilen faktisk ble opplevd. Det vil jeg i dag gjerne beklage.

Jeg beklager dypt at dere som muslimer har fått deres religiøse følelser såret gjennom det vi har gjort. Jeg har tidligere sagt offentlig at jeg ut fra det jeg de siste ukene har erfart, angrer publiseringen av faksimilen.

Det er også viktig for meg å si at jeg føler det muslimske miljøet i Norge har taklet denne situasjonen på en verdig og tilbakeholdende måte. Det fortjener dere honnør og respekt for. Jeg har stor forståelse for at de siste ukene har vært meget krevende for dere. Det at vi sitter sammen her i dag, viser noe av styrken i det flerkulturelle samfunnet vi har bygd opp i Norge. I andre land er situasjonen en helt annen på dette området.

Generelt sett opplever mange muslimer nå at deres hverdag har blitt vanskeligere. Fra ulike kanter av landet kommer det inn meldinger om trakassering og stigmatisering av norske muslimer. Meningsmålinger viser at mange nordmenn har blitt mer skeptiske til muslimer på grunn av det som har skjedd.

En slik utvikling må vi ta sterk avstand fra. Nå er det viktigere enn noen gang at vi alle sier et bestemt nei til diskriminering av folkegrupper på bakgrunn av religion eller etnisk tilhørighet. At høyreekstreme grupper nå prøver å slå mynt på denne saken, er skremmende og ubehagelig.

Jeg har alltid vært av den oppfatning at innvandrerne beriker det norske samfunnet. Norske muslimer er fredselskende og gode mennesker.

Jeg tror vi alle nå må gå dialogens vei. Kanskje kan det komme noe positivt ut av dette vanskelige som har hendt. Kanskje kan vi alle lære noe viktig. Om ytringsfrihet. Om dialog. Og om religion.

Oslo 9. februar 2006 Vebjørn K. Selbekk redaktør i Magazinet- Jeg henvender meg personlig til det muslimske miljø for å si at jeg er lei meg for at deres religiøse følelser er krenket gjennom det vi gjorde da vi den 10. januar i Magazinet publiserte en faksimile av de danske tegningene fra Jyllands-Posten. Det var aldri vår hensikt å såre noen, sa Selbekk på en haste-pressekonferanse hos inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen i formiddag.

VG TV: Se beklagelsen her!

Vebjørn Selbekk og lederen for Islamsk Råd Norge, Mohammad Hamdan, hadde fredag morgen det siste av flere møter om forsoning, sammen med KrF-leder Dagfinn Høybråten og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

- Det er også riktig av meg i dag å innrømme at jeg, som redaktør, ikke fullt ut forsto hvor sårende publiseringen av faksimilen var. Det vil jeg i dag gjerne beklage. Jeg beklager dypt at dere som muslimer har fått deres religiøse følelser såret gjennom det vi har gjort, sa Selbekk til Hamdan.

Tilgivelse

Mohammad Hamdan la vekt på at tilgivelse er en del av islam.

- Vi som muslimer må følge opp dette. Vår profet Muhammed har sagt at alle kan gjøre feil. Jeg har forstått at Selbekk og jeg har barn på samme alder. Jeg ønsker at han og hans familie skal får leve i fred, sier Hamdan.

Selbekk har mottatt flere titalls drapstrusler etter at han i januar trykket Muhammed-karikaturene, som først sto på trykk i den danske avisen Jyllands-Posten i september i fjor.

Ikke stigmatisering

Selbekk på sin side beklager at norske muslimer har opplevd ubehageligheter som følge av konflikten.

- Situasjonen til norske muslimer ligger meg veldig på hjertet. Jeg ønsker ikke at de skal oppleve stigmatisering, sier Selbekk.

Han la til at han ikke ville ha trykket tegningene dersom han hadde visst det han vet i dag.

På møtet tok Selbekk og Hamdan hverandre i hånden og ble enige om å legge konflikten bak seg.

- Det er bra at vi fikk til dette møtet i forkant av fredagsbønnen og de varslede demonstrasjonene i helgen. Jeg håper situasjonen roer seg ned nå, sa Selbekk.

Flere møter

Selbekk og Hamdan har hatt flere møter i løpet av uken, sammen med KrF-leder Dagfinn Høybråten.

- Møtene startet tidlig i uken. Vi tok kontakt med kirkelige miljøer, og KrF-lederen har god kontakt inn mot det muslimske miljøet, sier Selbekk.

Dagfinn Høybråten ville ikke ta æren for forsoningen mellom de to:

- De to som står her har æren. Samtalene har vært preget av gjensidig vilje og respekt, sier han.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen deltok på dte siste møtet i gruppen.

- Regjeringen vil gi anerkjennelse til Mohammed Hamdan og redaktør Vebjørn K. Selbekk, som sammen Dagfinn Høybråten, har funnet fram til en enighet. Når disse to nå bygger bro, skaper det et fundament for forsoning, og et håp om at også andre vil gjøre det samme.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks