Hovedinnhold

Gir Magazinet-sjef deler av skylden

FORDELER ANSVAR: Statsminister Jens Stoltenberg sier rett ut at Magazinet-redaktøren har bidratt til angrepet på den norske ambassaden i Damaskus. Foto: Adrian Øhrn Johansen
FORDELER ANSVAR: Statsminister Jens Stoltenberg sier rett ut at Magazinet-redaktøren har bidratt til angrepet på den norske ambassaden i Damaskus. Foto: Adrian Øhrn Johansen
Statsminister Jens Stoltenberg gir Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk deler av ansvaret for at rasende muslimer satte fyr på den norske ambassaden i Damaskus.

Denne saken handler om:

Til VG sier Stoltenberg rett ut at Selbekk har bidratt til ambassadedramaet. Han går også langt i å kalle trykkingen av Muhammed-karikaturene for «en gal handling».

- Har Magazinet bidratt til at den norske ambassaden i Damaskus ble påtent?

- Det er i hvert fall det demonstrantene bruker som begrunnelse. De demonstrerer mot karikaturtegningene av Muhammed som ble gjengitt i Magazinet. Vi har beklaget flere ganger at muslimer opplever at deres religion krenkes. Samtidig, i et land med ytringsfrihet, vil det være helt galt om en regjering prøver å hindre en avis å trykke tegninger, sier Jens Stoltenberg til VG.

- Mener du at Magazinets redaktør har noe av skylden for at den norske ambassaden ble angrepet?

- Jeg kommer ikke til å bruke den type ord. Men jeg registrerer at de som demonstrerer reagerte på de tegningene, sier Stoltenberg.

Selbekk er redaktør for et det kristne bladet Magazinet, som har 5.000 i opplag. Statsministeren legger ikke skjul på at det han mener redaktøren har bidratt til, er svært alvorlig for Norge:

- Såvidt vi vet, har det ikke skjedd før at en norsk ambassade er angrepet på denne måten. Vi fordømmer brenningen av den norske ambassaden på det sterkeste, sier Stoltenberg.

Stoltenberg understreker at trykkingen av tegningene ikke er noen unnskyldning for å angripe den norske ambassaden.

- Det som er farlig i denne typen situasjoner, er at ytterliggående folk bruker en gal handling til å rettferdiggjøre en annen gal handling. Enten man mener det var riktig eller galt å trykke bildene, er det galt å bruke gale handlinger til å begrunne andre gale handlinger, sier Stoltenberg.

- Tror du norske medier kan trykke bilder som oppfattes som like provoserende igjen?

- Jeg er veldig enig med de redaktørene som har sagt at ytringsfriheten er en rett, men ikke en plikt. Det er viktig at vi viser respekt for andre menneskers følelser. Vi er naboer, verden er blitt mye mindre, ting som man før tenkte at ikke ble lagt merke til, blir lagt merke til i løpet av sekunder på nettet. Men det er norske redaktører som bestemmer dette, og ikke jeg. Ytringsfriheten handler også om retten til å ytre ting regjeringer ikke liker.

- Du sier at ytringsfriheten er en rett, men ikke en plikt. Er det ikke retten Selbekk har benyttet seg av?

- Jo, det er derfor vi sier at vi kan ikke nekte norske redaktører å trykke noe som han vil trykke. Men vi kan vise til at nesten alle andre norske redaktører har valgt å ikke trykke bildet, fordi de har vurdert det slik at det er å støte andre menneskers religion, det er å vise ringeakt for andre mennesker. Men jeg understreker at dette er redaktørenes ansvar, sier Stoltenberg.

Statsministeren finner det også riktig å minne om at vi har en blasfemiparagraf i straffeloven.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks