Hovedinnhold

Ministeren som ble umulig - igjen

STOCKHOLM (VG) For Göran Persson var det bedre at Laila Freivalds gikk av som minister for annen gang i hans regjeringstid enn at Sverige ble kastet ut i regjeringskrise.

Denne saken handler om:

En krise var nemlig ikke så langt unna ettersom Freivalds med gjentatte tabber har stilt seg åpen for hugg. Den makthungrige opposisjonen har i lang tid sittet og kladdet på et mistillitsforslag mot den rutinerte og omdiskuterte politikeren.

En situasjon kunne fort oppstått der regjeringens ganske så trofaste venner i Miljøpartiet gikk med på å felle en av Perssons mest sentrale ministere.

Det hadde ledet til en marerittsituasjon for Socialdemokratene rett før høstens viktige valg.

Sånn sett var det egentlig ganske greit for Göran Persson at Laila Freivalds med sin siste tabbe i realiteten begrenset sine valgmuligheter til null.

Freivalds løy om sin egen rolle i UDs inngripen mot Sverigedemokratenes hjemmeside. Departementet gikk i februar inn og stengte deler av siden på grunn av deres Muhammed-karikaturer. Det kan vise seg å ha vært i strid med grunnloven.

Freivalds sa den gang at hun ikke kjente til at en UD-tjenestemann skulle ha tatt kontakt med webhotellet som fysisk stengte ned deler av hjemmesiden.

Avslørt

Men etter at det mandag ble avslørt at Freivalds i virkeligheten hadde ført diskusjoner om en stengning med den samme tjenestemannen, blåste det opp til full storm rundt henne.

- Etter mitt syn er det under de gjeldende omstendigheter umulig for meg å bedrive et seriøst arbeid, sa Freivalds i går og la skylden på pressen.

Akkurat slik hun har gjort det tidligere.

Det var også journalistenes skyld at hun måtte gå av som justisminister fra Perssons regjering i 2001. Den gang etter avsløringer om forskjell mellom liv og lære i forbindelse med omgjøringen av familiens leilighet til selveier. Freivalds stemte for omgjøring fra leierett til selveier, stikk i strid med sitt partis ideologi og en lov hun selv hadde vært med på å drive fram. I den andre enden ventet en millionfortjeneste.

Og dessverre også avskjed fra regjeringen.

Til nåde

Hun ble tatt til nåde drøyt tre år senere, etter drapet på Anna Lindh. Og klarte seg fint helt til kjempebølgen skyllet med seg flere hundre svensker i Thailand julen 2004.

Samme kveld gikk Laila Freivalds på teater.

Hun har i ettertid forklart at noe av hennes passivitet skyldtes at hun «ikke visste hva Phuket var».

At kritikken har vært hard, er ikke så vrient å forestille seg. Og svenske medier kan være temmelige nådeløse når de har bestemt seg.

Freivalds har på mange måter levd på «Death Row» siden tsunamien, rundene til granskingskommisjonen og Riksdagens kontroll- og konstitusjonskomité har på ingen måte bidratt til å føre henne i sikkerhet.

Men Göran Persson har latt henne sitte. Å bukke under for press fra mediene eller opposisjonen er ikke hans stil.

Nå løste imidlertid situasjonen seg selv.

Arbeidsro

- Hun leder ikke bare et departement, men også en kjempeorganisasjon som trenger arbeidsro, sa Persson på pressekonferansen i går morges. Namedroppingen rundt hvem som blir Freivalds etterfølger startet umiddelbart. For Perssons også svært omdiskuterte visestatsminister Bosse Ringholm, som ble utnevnt til fungerende utenriksminister, er ikke noe valg for fremtiden. Det gjorde statsministeren helt klart i går.

- Bosse Ringholm kommer IKKE til å bli utenriksminister om jeg skal uttrykke meg enkelt, sa sjefen selv og så nesten skøyeraktig ut i blikket.

Det er ikke dermed sagt at de gode kandidatene står i kø. Bistandsminister Carin Jämtin trekkes frem av mange, infrastrukturminister Ulrika Messing av andre. Også den populære utdannings- og kulturministeren Leif Pagrotsky nevnes blant de interne kandidatene.

Valget er strategisk viktig. Å finne en populær utenriksminister kan vise seg ytterst viktig foran høstens valg, der Persson kjemper en hard kamp for å beholde regjeringsmakten.

Men hvordan Han Som Bestemmer tenker, det vet bare Göran Persson selv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Meninger

Se neste 5 fra Meninger