Hovedinnhold

Søndag må du stille klokka

Men hvorfor har vi egentlig sommertid?

(VG Nett) Natt til søndag er det nok en gang på tide å stille klokka en time frem. Er du av dem som roper hurra, eller...

Denne saken handler om:

TAR STORT GREP: Helseminister Sylvia Brustad (Ap) har fått regjeringen med på å slå sammen Helse Sør og Helse Øst. Foto: Bjørn Thunæs
TAR STORT GREP: Helseminister Sylvia Brustad (Ap) har fått regjeringen med på å slå sammen Helse Sør og Helse Øst. Foto: Bjørn Thunæs

Særlig B-mennesker får problemer når de må stå opp en time tidligere om morgenen, samtidig som det er tilsvarende vanskelig å sovne en time tidligere om kvelden.

Så hvorfor har vi sommertid? I Norge er det Helse- og omsorgsdepartementet som administrer sommertiden gjennom "Forskrift om sommertid". Men det finnes ingen uttalte helsepolitiske grunner for sommertiden. Grunnen til at Norge har sommertid, er at EU har det. Og det er praktisk for Norge å ha samme klokkeslett som Sverige og Danmark og mesteparten av Europa.

Diskutér sommertiden på VG Netts diskusjonsforum.

Fordel med samme tid

- Helse er ikke hovedargumentet for innføring, men et av argumentene. Historisk sett har vi hatt sommertid flere ganger tidligere, første gang i 1916. Gjennom EØS-avtalen er vi imidlertid forpliktet til å følge EU-direktivet, men dette er jo også til kommunikasjonsmessig fordel for Norge ved at vi har samme tid som mange av våre sentrale kommunikasjons- og handelspartnere, forklarer rådgiver Knut Forr Børtnes i Helse- og omsorgsdepartementet.

I følge EU-direktivet blir sommertid fastsatt for fem år av gangen. EU må eventuelt vedta en ny femårsperiode i løpet av 2007, men det ligger i kortene at det kommer en ny periode.

På spørsmål til Helsedepartementet om det finnes noen undersøkelser som viser helseeffekt av sommertiden, er svaret at det lite undersøkt. Men departementet viser til noen internettsider som i det alt vesentlige handler om søvnproblemer. Så disse er neppe ment som argumenter for sommertid.

Som å reise til Finland

Professor Reidun Ursin ved Universitetet i Bergen er søvnforskningens mor i Norge. Hun kjenner ikke til at det er blitt forsket spesielt på sommertidens virkning.

- Det er bare en times forskjell, så det venner du deg til i løpet av noen dager. Vi sier at man vender seg i løpet av samme antall døgn som antallet klokketimer er forskjellig. Så egentlig skal man vende seg i løpet av ett døgn. Det er som å reise til Finland der de ligger en time foran oss. Du vender deg raskt. Poenget er at hele samfunnet gjør det samtidig. Tilsvarende trenger du noen flere døgn på justere søvnen når du reiser til India eller Japan, sier Reidun Ursin.

Bøndene har gitt opp

RESIGNERT: Både bønder og kuer har for lengst gitt opp kampen mot sommertiden. Foto: Arne Rovick
RESIGNERT: Både bønder og kuer har for lengst gitt opp kampen mot sommertiden. Foto: Arne Rovick

I Norge forbindes motstand mot sommertid med bøndene, men bøndene har for lengst resignert.

- Dette er noe man bare finner seg i, sier rådgiver Per Ole Andersen-Ranberg i Norges Bondelag.
- Når det er sagt må jeg legge til at det å endre døgnrytmen til dyra ikke er lett. Så det kan gå ut over produksjonen.

Forening mot sommertid

Vi har ikke klart å finne noen organisert motstand mot sommertid i Norge, men i Danmark finner vi "Landsforeningen mod sommertid" med drøyt 400 registrerte medlemmer. Den selvutnevnte formannen, Jørgen Bak, nekter konsekvent å stille klokka, men møter heller en time tidligere på jobben i sommerhalvåret.

Foreningen har bare to paragrafer i sine vedtekter:

"1. Foreningens formål er at gøre sig selv overflødig.
2) Foreningen opløses når formålet er opfyldt."

Raskt årsmøte

For øvrig avholder foreningen sin generalforsamling over internett hver år den siste søndag i mars mellom klokken to og tre om natten. Antagelig er det fort gjort ettersom klokken da blir tre i det den slår to.

På sin hjemmeside sammenligner Bak sommertidens forsøk på å spare lys som like håpløs som om tekstilbransjen skulle forsøke å spare stoff ved å bruke et kortere metermål.

- Duggen faller når den faller, og letter når det er tid for det - og ikke en time før, sier Bak.

Heter ikke "summertime".

For øvrig er det organisert motstand mot sommertiden i Frankrike, Tyskland og de fleste engelsktalende land. På engelsk heter det ikke "summertime" - som mer er en betegnelse på selve årstiden - men DST. (Daylight Saving Time).

I Australia har de "moderne" østkyststatene sommertid (i vårt vinterhalvår), mens tradisjonelt konservative Queensland nekter plent. Det skaper jo en del forvirring ettersom de ligger på samme lengdegrad.

Grenseløs forvirring

Men det er ingenting mot USA - sommertidens hjemland - der forvirringen var grenseløs på 50- og 60-tallet. Ikke bare hver delstat, men hver kommune kunne bestemme sommertid. Det skapte et lappeteppe av tidsforskjeller i et land som strekker seg over fire tidssoner. Mest ekstremt ble det i storbyen Minneapolis, som sammen med St.Paul på andre siden av elva oppfattes av de fleste som en stor by. Men klokka gikk en time forskjellig på hver sin side av elva ettersom de lå i hver sin stat.

I staten Iowa var det ett år 23 forskjellige tidspunkt for når sommertiden startet og sluttet..

Permanent sommertid

I dag er motstanden særlig hardbarket i Alaska. Enorme Alaska spenner selv over fire tidssoner, men i 1983 ble hele Alaska utenom Aleutene omgjort til en tidssone. På den måten går mesteparten av Alaska på permanent sommertid, og virkningen forsterkes ytterligere når de hver sommer blir påført sin DST.

I enorme Russland, med 11 tidssoner, innførte Boris Jeltsin i 1991 permanent sommertid. Begrunnelsen var å spare strøm.

Argumenter mot

Argumentene mot sommertid er mange. Ett av dem er forvirringen som oppstår hvert år, fordi mange glemmer å stille klokka. Argumentet med kuene er også velkjent. Helsemessig vises det til at enkelte diabetikere er avhengig av å spise til strengt regulerte tidspunkt, og får problemer når lunchtiden forskyves på jobben.

Det argumenteres også mot at vi mennesker kommer en time for tidlig ut i naturen om sommeren, og særlig forstyrrer fuglene, som er avhengig av denne stille timen til hvile.
Det påpektes også at det blir flere trafikkulykker, fordi folk er trøtte om morgenen.

Drepende sommertid

Ett av de mer makabre utslagene av sommertid skjedde i september 1999 i Israel. Palestinere på Vestbredden hadde smuglet to tidsinnstilte bomber til en terroristgruppe i Israel. Mens det fortsatt var sommertid på Vestbredden, hadde Israel akkurat avsluttet sin. Det glemte terroristene, slik at bombene gikk av en time for tidlig. Tre terrorister ble drept i stedet for to busser fulle av folk slik planen hadde vært.

Ikke ved ekvator

Sommertid er ellers uaktuelt i land som ligger nær ekvator, for der er dag og natt like lang året rundt. Det er i de landene som ligger et stykke mot nord eller sør, at man kan få en time mer lys om kvelden ved å innføre sommertid.

Men hva med de områdene som ligger nord for polarsirkelen, og har det lyst døgnet rundt? De sparer selvsagt ingenting. Som en kuriositet kan det nevnes at den amerikanske basen på Sydpolen følger New-Zealand-tid, og der har de sommertid når New Zealand har det, selv om sola står høyt på himmelen døgnet rundt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks