Hovedinnhold

Angrer trykking av Muhammed-tegninger

Jyllands-Posten burde ikke ha trykket tegningene av Muhammed, sier avisens sjefredaktør Carsten Juste. Men nå trykkes de i flere europeiske aviser.

Denne saken handler om:

ANGRER: Sjefredaktør Carsten Juste i Jyllands-Posten. Foto: AP
ANGRER: Sjefredaktør Carsten Juste i Jyllands-Posten. Foto: AP
Striden omkring tegningene av profeten Muhammed er blitt langt mer alvorlig enn det noen hadde trodd. Hatske protester, bombetrusler, boikott av danske varer i Midtøsten og påtenning av danske flagg og bilder av statsminister Anders Fogh Rasmussen sjokkerer Danmark.

Jyllands-Postens sjefredaktør Carsten Juste sier nå at han ikke ville ha trykket de 12 Muhammed-tegningene i sin avis, dersom han hadde visst hvilke konsekvenser det ville få.

- Hvis vi hadde visst at det ville føre til boikotter og at danske liv ville komme i fare, slik vi har sett, så er svaret nei. Det ville ikke ha vært ansvarlig. Omkostningene kan rett og slett være for store, sier Juste i et intervju med Berlingske Tidende.

- De har vunnet

Juste holder fast ved at Jyllands-Posten «handlet innenfor ytringsfrihetens rammer», men sier at «når dansker trues på livet, så mener jeg at ingen ansvarlig sjefredaktør ville ha trykket materialet».

Han beklager på det sterkeste utviklingen i saken, fordi den viser at selvsensuren blant danske tegnere som Jyllands-Posten ønsket å utfordre, var berettiget, noe som innebærer en seier for motstanderne av ytringsfriheten.

- Jeg gjetter på at ingen vil tegne profeten Muhammed i Danmark i den neste generasjon, og derfor må jeg dypt beskjemmet si: De har jo vunnet, sier Juste til Berlingske.

Jyllands-Postens redaksjonslokaler i Århus og København måtte tirsdag kveld evakueres på grunn av en bombetrussel, og onsdag var sikkerheten skjerpet både foran redaksjonen og ellers i den danske hovedstaden.

Visepolitiinspektør Flemming Steen Munch ved Københavns Politi sier til Jyllands-Posten at politiet daglig er i kontakt med Politiets Efterretningstjeneste, PET, og at situasjonen vurderes fortløpende. Politiet patruljerer nå offentlige transportmidler og holder øye med andre bygninger.

Sprer seg i Europa

Mens Jyllands-Postens sjefredaktør sier at tegningene av Muhammed ikke burde vært trykket, velger flere andre europeiske aviser å gjøre nettopp det. Onsdag ble tegninger av profetene trykket i aviser iblant annet Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Spania og Island.

- Alle land i Europa bør støtte opp om danskene og de danske myndighetene i forsvaret av prinsippet om at en avis kan skrive det den ønsker, selv om det måtte krenke noen, sier generalsekretæren for Journalister uten Grenser, Robert Menard, til nyhetsbyrået AFP.

I Frankrike var det avisen France Soir som trykket Muhammed-tegningene, angivelig for å illustrere konflikten som er oppstått.

- Jo, vi har rett til å karikere Gud, skrev France Soir på forsiden og trykket en karikaturtegning av Buddha, den kristne og den jødiske gud som sitter på en sky sammen med profeten Muhammed. Og den kristne Gud sier til Muhammed: «Ikke klag, Muhammed. Alle vi er blitt karikert her.»

Beklager «utpressing»

Flere av tegningene ble også trykket av Die Welt, som er Tysklands tredje største landsdekkende avis. Avisens redaktør Roger Köppel beklager at danskene har gitt etter for «utpressing».

- Det finnes ingen rett til å bli forskånet for satire i Vesten, skriver Köppel. Han sier at det finnes terskler som ikke bør overskrides i religiøse spørsmål, men at målestokken muslimer bruker når de reagerer så sterkt, overbelaster det åpne samfunn.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks