Hovedinnhold

Danske muslimer godtar unnskyldningene

SINNE: Danske og norske flagg er blitt brent i protest mot Muhammed-tegningene. Nå kommer de første reaksjonene på de danske unnskyldningene. Foto: AP
SINNE: Danske og norske flagg er blitt brent i protest mot Muhammed-tegningene. Nå kommer de første reaksjonene på de danske unnskyldningene. Foto: AP
(VG Nett) Muslimske organisasjoner i Danmark avblåser sine aksjoner etter at Jyllands-Posten i går beklaget at Muhammed-karikaturene har støtt muslimer.

Denne saken handler om:

Kasim Amat, talsmann for Islamisk Trossamfund, sier ifølge Danmarks Radio at han «klart og tydelig vil takke statsministeren og Jyllands-Posten for det de har gjort».

I går gikk både Fogh Rasmussen og redaktøren for Jyllandsposten ut og ba om unnskyldning for at tegningene har støtt muslimer.

- Det er en unnskyldning for at vi har krenket mange muslimer, noe reaksjonene tydelig har vist, sa sjefredaktør Carsten Juste i går.

Fough Rasmussen understreker at alle aviser har rett til å publisere det de vil, men at han personlig ikke ville gjort det samme.

VG TV: Statsministeren og kulturredaktøren i Jyllands-Posten om karikaturene.

Tilbyr samarbeid.

Nå søker muslimene i Danmark forsoning. På en pressekonferanse i dag, vil danske muslimer mane til samarbeid.

- Vi må arbeide sammen for å få en ordentlig tone i debatten, slik at vi får en god dialog om islam og muslimer. Vi må også se på hvordan vi kan være med på å få avsluttet boikotten som har skadet dansk næringsliv, sier Kasim Amat til Radioavisen.

I går kveld ble det kjent at det danske meieriet Arla måtte si opp 100 ansatte fordi selskapet har blitt boikottet i Midt-Østen.

Amat foreslår at de muslimske organisasjonene i Danmark, Utenriksdepartementet og dansk industri, muligens Arla, sender en delegasjon til Saudi-Arabia.

- Da kan vi forklare dem hvilke misforståelser som har skjedd, så kanskje det vil hjelpe sier Amat.

I går brant palestinere på Gazastripen både norske og danske flagg i protest mot karikaturene av profeten Muhammed.

-Ikke brenn flagget vårt

Også norske muslimer maner til dialog, og leder av Pakistansk Studentsamfunn, Usman Rana, mener flaggbrenningen i går viser hvordan få nordmenns handlinger kan ramme en hel folkegruppe.

- Denne generaliseringen føler vi muslimer på kroppen hver eneste dag. Men det er urettferdig at vårt flagg brennes, og at hele Norge som nasjon stilles til ansvar på grunn av noen få kristne, ekstremister, sier Rana til VG i dag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks