Hovedinnhold

- Fuglekatastrofen er et faktum

Her er oljekatastrofen

ALVORLIG: Olje har spredd seg rundt i fjorden ved Fedje, der «Server» havarerte fredag kveld. Forskipet er fraktet inn til Ågotnes ved Bergen, akterenden har sunket. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
ALVORLIG: Olje har spredd seg rundt i fjorden ved Fedje, der «Server» havarerte fredag kveld. Forskipet er fraktet inn til Ågotnes ved Bergen, akterenden har sunket. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
(VG Nett) Det første som møtte Norges Miljøverns Kurt Oddekalv da han kom i land på Fedje, var en oljetilsølt fugl.

Denne saken handler om:

Tips oss

Kystverket beskriver ulykken som svært alvorlig. Oljesøl har nådd land flere steder, og opprydningsarbeidet kan ta seks måneder, skriver NTB.

Forskipet av «Server», det Kypros-registrerte skipet som grunnstøtte og delte seg i to fredag kveld, er nå satt på grunn på en seks meters grunne på CCB-Basen ved Ågotnes, utenfor Bergen. Akterdelen har i løpet av natten sunket og ligger delvis under vann, skriver Kystverket på sine hjemmesider.

Sårbart fuglereservat

På sin slepeferd ble «Servers»s forskip fraktet forbi et sårbart fuglereservat på Herdla, en øy på nordspissen av Askøy kommune i Hordaland, som beskrives som det rikeste fugleområdet i Hordaland med over 220 registrerte fuglearter. Et område på 3,1 kvadratkilometer ble fredet i 1985, og er en del av et større naturreservat.

Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund var skeptisk til slepingen forbi dette reservatet. I formiddag gikk Oddekalv i land på Fedje havn, der oljesøl har lagt seg i strandkanten. Det første som møtte ham, var en svartbakk tilsølt av olje, og nå frykter miljøaktivisten for en virkelig fuglekatastrofe.

- Vi er nå på vei ut mot havariet for å se an hvor mye søl det er, og om det er flere fugler skadet, sier Oddekalv.

- Halvt års opprydning

Ute på fjorden har det lagt seg en film av olje over et ganske stort område. I strandsonen ved Fedje har det flere steder lagt seg et ganske tykt lag av olje.

- Oljekatastrofen er et faktum. Såpass ærlige tror jeg vi må være. Det har lekket ut opptil 290 tonn tungolje. Da er det klart situasjonen er dramatisk, sa operasjonsleder Per Odd Krystad i Kystverket til bt.no i morges.

I verste fall har vi et halvt års opprydningsarbeid foran oss, fortsetter Krystad.

«Server» hadde 585 tonn tung bunkersolje og 72 tonn med diesel om bord da det gikk på grunn, og mellom 250 og 300 tonn olje skal ha lekket ut fra skipet, ifølge beredskapsdirektør Tor Christian Sletner i Kystverket.

«Rocknes» hadde da skipet gikk på grunn i januar 2004, 470 tonnene bunkersolje, som gjorde stor skade lokalt, opplyste WWF i en pressemelding fredag kveld. Også WWF gjør oppmerksom på at det er mye sjøfugl i området.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks