Hovedinnhold

Ber Oslo-folk om å koke drikkevannet

PARASITTFUNN: Det er parasitt av typen Giardia Lamblia som nå er funnet i drikkevannet i Oslo. Det er foreløpig usikkert hvorvidt funnene gir sykdom til mennesker. Foto: AP Photo
PARASITTFUNN: Det er parasitt av typen Giardia Lamblia som nå er funnet i drikkevannet i Oslo. Det er foreløpig usikkert hvorvidt funnene gir sykdom til mennesker. Foto: AP Photo
(VG Nett) Folk i Oslo blir bedt om umiddelbart å koke drikkevann på grunn av funn av parasitter.

Denne saken handler om:

Årsaken er at Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune har funnet parasitter i drikkevannet på tre ulike stedet i Storo-området. Drikkevannet kommer fra Oset vannrenseanlegg.

- Dette gjør vi for å være på den helt sikre siden. Vi vet enda ikke om dette kan gi sykdom hos mennesker, men om det skulle vise seg å være det kan det gi akutt mage- og tarmsykdom, som vil si diaré og magesmerter, og det kan gi langvarige ettervirkninger for ti prosent av befolkningen, forteller smittevernoverlege Frantz Leonard Nilsen til VG Nett.

Innbyggerne i Oslo har nå fått beskjed om å koke alt av vann til drikke, matlaging og tannpuss i minst tre minutter.

- Hvis det skulle vise seg å være de rette bakteriene trengs det bare små mengder for å bli smittet. Derfor bør befolkningen helst ikke få i seg noe av dette vannet, fortsetter Nilsen.

Ved akutt sykdom kan Giardia gi diaré, magekrampe, kvalme og luftoppstøt med råtten lukt, skriver lommelegen.no. Les mer om Giardia her (ekstern link. VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet).

Usikkert om sykdom

Det var tirsdag at vann- og avløpsetaten fikk beskjed om at det fantes parasitter av typen giardia og crytosporidium i vannet.

Prøvene ble tatt i forbindelse med en lokal vannforurensing for noen dager siden, opplyser smittevernoverlegen. Foreløpig har vann- og avløpsetaten kun funnet parasitter ved tre steder i Storo-området, men nå tas det også prøver over hele Oslo.

I verste fall kan kilden til parasitten være fra Maridalsvannet, og utbredelsen kan derfor fort gjelde hele Oslo.

Foreløpig er det bare funnet små mengder av parasitten, og det er fortsatt usikkert om dette kan gi sykdom hos mennesker.

Anbefalingen om koking av vannet er derfor innført av forebyggende hensyn.

- Vi har vært i kontakt med legevakt og folkehelsa, og foreløpig er det ingenting som tyder på at det er brutt ut sykdom. Men om noen får kraftige magesmerter og diaré bes de oppsøke lege, sier Nilsen videre.

Usikkert hvor lenge

Vann- og avløpsetaten er nå i gang med omfattende prøvetaking av drikkevannet i Oslo, og det er usikkert hvor lenge folk må belage seg på å koke drikkevannet.

Oslo-folk som får drikkevann fra Skullerud vannrenseanlegg er ikke omfattet av anbefalingen om å koke vannet. Dette innebærer at innbyggerne i Søndre Nordstrand, størsteparten av Nordstrand og sørvestre del av Østensjø samt Ski kommune ikke rammes av kokepåbudet.

(NTB/VG Nett)

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks