Hovedinnhold

32 rekrutter på isolat etter bakterieutbrudd

(VG Nett) 32 rekruttgardister er isolert ved Terningmoen leir etter at flere soldater har påvist gule stafylokokker.

Denne saken handler om:

- Befalet gikk lørdag over samtlige soldater og har isolert 32 som har tegn til utslett eller hudirritasjon. Det er fryktelig smittsomt, sier pressetalsmann og major Christian Øverli til VG Nett.

Smitten sprer seg

Man regner med at 20-30% av befolkningen til enhver tid er bærere av gule stafylokokker (Staphylococcus aureus), ifølge Helse- og vedlferdsetaten. Bakteriene forårsaker også sykdom, da særlig hudinfeksjoner. De kan også formere seg i matvarer og gi matforgiftninger.

En person med gule stafylokokker kan få sår, byller og kraftig utslett.

Les mer om stafylokokkinfeksjoner her

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

Fire til fem personer ble sendt til Elverum sykehus og fikk påvist gule stafylokokker. Etter hvert er flere rekrutter smittet.

De 32 gardistene er alle i førstegangstjeneste og del av et kull på 440 rekrutter som har vært i leiren siden begynnelsen av august.

- Vi har fått tak i medisiner og satt i gang en rekke hygieniske tiltak for å hindre smitte. Vi er også i dialog med leger og veterinærer og vurderer situasjon fortløpende, sier Øverli.

- Kan skje

Majoren understreker at han ikke kjenner til om tilstanden til de 32 har forbedret eller forverret seg siden lørdag kveld.

De 32 som antas å være smittet er isolert i leiren på Terningsmoen. Det er ikke klart hva som kan ha forårsaket bakterieutbruddet.

- Dette er sånt som kan skje, spesielt når man bor så tett sammen, sier Øverli.

- Det er visstnok ikke kjempefarlig, så vidt meg bekjent, men det er jo veldig smittsomt. Vi må se an utviklingen, sier majoren.

Flesteparten av de 440 rekruttene er i 19-årsalderen. De bor tett sammen i leiren, og deler soverom, toalett og dusj. Det kan ha påvirket smittehastigheten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks