Hovedinnhold

Kjempesmell på Valle Hovin

Endelig var det Norges tur på The Rolling Stones «A Bigger Bang» verdensturné. Og for et smell det norske publikummet fikk.
ACTION: Mick Jagger og Keith Richards i Rolling Stones under konserten på Valle Hovin i Oslo onsdag kveld. Foto: SCANPIX
ACTION: Mick Jagger og Keith Richards i Rolling Stones under konserten på Valle Hovin i Oslo onsdag kveld. Foto: SCANPIX

Med den sedvanlige åpningslåten «Start Me Up» braket Stones-sirkuset i gang nøyaktig klokken 21.00 på Valle Hovin onsdag kveld. Med stø gange spankulerte Keith Richards selvsikkert fram til scenekanten, mens en energisk Mick Jagger veivet og fektet i gang publikum.

Sjekk VGs terningkastHER

Stadion kokte

Som perler på en snor kom hits fra den flere tiår lange katalogen, og publikum hadde ikke noe annet valg enn å henge med.

Etter «You Can't Always Get What You Want» og en grunnskakende versjon av «Midnight Rambler» sto hele stadion i kok, og der forble publikum resten av konserten, godt ledsaget av et opplagt band.

Innimellom Micks hilsing og vitsing på gebrokkent norsk, lot Richards sjarmørsmilet bre seg over ansiktet mange ganger. Det var ingen tvil om at også de på scenen koste seg.

I hard konkurranse med Øyafestivalen kan det ikke være tvil om hvem som gikk av med seieren denne kvelden. Et fyrverkeri fra begynnelse til slutt.

Uforutsigbart

Mange var spente på hva The Rolling Stones ville varte opp med på Valle Hovin. I løpet av turneen har de spilt konserter det har gnistret av, men også vaklende gråkantede show -- med noen av de svakeste markeringene i Sverige forrige uke.

«Bandet Rolling Stones er historie» skrev den svenske avisen Expressens anmelder etter bandets konsert på Ullevi i Göteborg fredag. De fleste har æret frontmann og bandets personifiserte fyrverkeri, Mick Jagger, både i fakter og fargesprakende bekledning, for sin utrettelige sceneinnsats.

Men det hjelper lite når bandets motor, gitarist Keith Richards, misser solopartiet på «Sympathy For The Devil» og slipper gitaren slik han gjorde i Finland.

«Rockemaskot»

Det er ikke lenger noen hemmelighet at showet The Rolling Stones byr på har mye med dagsformen til Richards og hvor mye han har drukket før de går på scenen.

Dersom inntaket har vært plenty, ender det altså slik rockens hellige treenighet -- sex, dop og rock n' roll - sin fremste ambassadør blir redusert til «en gammel rockemaskot» som svenske Aftonbladets anmelder omtalte Richards som.

Men i Danmark fikk pipen en annen lyd. Etter konserten i Parken i København trillet Politikens anmelder seks på terningen.

Og Keith Richards hadde nok tatt det atskillig penere før konserten, som fikk omtalen «Cool Keith og resten av de rustne rullestenene hadde ristet det svenske marerittet av seg og leverte en viril og forbilledlig oppvisning i rockemusikk og myten evig ungdom».

Siste reis

Noen har kanskje også spurt seg hvorfor bandet, som startet opp helt tilbake i 1962, fortsatt gidder. Kanskje er svaret at de fortsatt synes det er gøy å sette kok på hele stadioner fylt med tusener av mennesker. For det er nok av dem som kommer på de utsolgte og innbringende konsertene, som har gjort Rolling Stones til verdens rikeste band.

Det spekuleres i om denne turneen er siste runde med The Rolling Stones. Skal man dømme ut fra Mick Jaggers «Vi sees» før de gikk av scenen, kan det hende spekulantene tar feil.

Men for alltid sultne fans kommer det en gavepakke i 2010, da rabagasten Keith Richards etter planen vil gi ut sine memoarer fra et liv i rockens tjeneste.

At det fremdeles er en levende interesse for The Rolling Stones kan budkrigen forlagene startet om boken bli et bilde på. Den endte på hele 44 millioner kroner.

Dette spilte The Rolling Stones:

1. Start Me Up
2. You Got Me Rocking
3. Rough Justice
4. Bitch
5. Monkey Man
6. You Can't Always Get What You Want
7. Midnight Rambler
8. I'll Go Crazy (James Brown cover)
9. Tumbling Dice
10. You Got The Silver
11. Wanna Hold You
12. Miss You
13. It's Only Rock & Roll (But I Like It)
14. Satisfaction
15. Honky Tonk Woman
16. Sympathy For The Devil
17. Paint It Black
18. Jumping Jack Flash
19. Brown Sugar

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk