Hovedinnhold

- Islamsk råd er en mafia

(VG Nett) Flere norske muslimer mener Islamsk råd er udemokratisk og sneversynt. Jurist og muslim Mohammad Hussein mener Islamsk råd Norge kan sammenliknes med en mafiavirksomhet.

Denne saken handler om:

Av KRISTIN JONASSEN NORDBY, JANNE MØLLER-HANSEN (foto)

UDEMOKRATISK: Muslimske Mohammed Hussein mener at Islamsk råd Norge er udemokratisk. Her er representanter for paraplyorganisasjonen. Foto: SCANPIX
UDEMOKRATISK: Muslimske Mohammed Hussein mener at Islamsk råd Norge er udemokratisk. Her er representanter for paraplyorganisasjonen. Foto: SCANPIX

- Hvem har sagt at disse imamene er muslimske ledere, de er bare en mafia, som verver hverandre, sier Hussein. Han tar for tiden mastergrad i menneskerettigheter og er opprinnelig fra Irak.

LES OGSÅ:- Overfallsmennene blir behandlet som helter.

Hussein sier de fleste muslimer i Norge ikke går til moskeene på grunn av imamenes oppførsel.

- De stoler ikke på imamene her. Imamene bare utnytter stillingen for å få penger og makt. Ingen får kritisere dem. Her trenger man bare langt skjegg og noen medlemmer for å kunne starte en moske og deretter samle inn masse penger, hevder Hussein.

Hussein støtter Kadra Yusuf på det sterkeste.

- Det er utrolig at dette skjer i Norge. Det Kadra sier er ikke noe nytt. I de arabiske land finnes det mange kvinnelige aktivister som sier mye verre ting en det Kadra sa, likevel blir de ikke banket opp. Men her vil de vise sin makt og advare folk mot å uttale seg. De banket henne fordi hun er kvinne, mener han.

- Ikke demokratisk

I dag kunne VG fortelle at Kadra Yusuf hadde blitt sparket bevisstløs av åtte menn. Angrepet kom som en reaksjon på at Yusuf tidligere i uken sa at hun mener Koranens kvinnesyn bør tolkes på nytt.

LES OGSÅ:- Uislamsk oppførsel.

Hussein oppfordrer myndighetene til å se nærmere på hva pengene som samles inn i moskene går til.

- Ingen som sitter i Islamsk råd er demokratisk valgt. Alle er radikale muslimer fra Hamas eller
radikale grupper i Pakistan. De representerer ikke muslimene i Norge, mener han.

STØTTER KADRA: Muslimske Muhammed Hussein støtter Kadra. Foto: JANNE--MØLLER HANSEN
STØTTER KADRA: Muslimske Muhammed Hussein støtter Kadra. Foto: JANNE--MØLLER HANSEN

Hussein mener medlemmene av Islamsk råd mangler kompetanse og utdanning.

Skader debatten

Sara Azmeh Ramussen jobber med å danne et nettverk for moderate sekulære muslimer. Hun er også kritisk til Islamsk råd Norge.

- Islamsk råd opptrer som representanter for alle andre kulturelle muslimer i Norge og de får mye
økonomisk støtte. Det må det bli slutt på. Deres meninger stemmer ikke overens med flertallet med muslimsk bakgrunn. Det er et udemokratisk råd og de gir et galt bilde av islam og kulturelle muslimer, mener Azmeh Rasmussen.

BLOGG:Bloggtog til støtte for Kadra.

Hun mener det skader debatten at ikke andre kulturelle muslimer kommer på banen.

FÅR RIS OG ROS: Kadra Yusuf (bildet) har skapt en massiv debatt i forbindelse med sitt utspill om at Koranen bør nytolkes. Foto: RIMA IRAKI
FÅR RIS OG ROS: Kadra Yusuf (bildet) har skapt en massiv debatt i forbindelse med sitt utspill om at Koranen bør nytolkes. Foto: RIMA IRAKI

- Jeg mener rådets og andre radikale muslimers snevre holdninger indirekte fører til slike episoder som Kadra ble utsatt for. De krever monopol på sannheten og de er ikke mottagelige for kritikk. De avviser et hvert forsøk på dialog om troens innhold. Vi har et moralsk ansvar for det som skjer, sier Azmeh Rasmussen.

- Styret bør byttes ut

Hun synes det er totalt uakseptabelt at en ytring skal møtes med vold.

- Det gjelder uansett innholdet i budskapet. Det er viktig at etniske nordmenn og ikke minst nordmenn med annen etnisk bakgrunn fordømmer overfallet. Vi kan ikke tillate at folk skremmes fra å si sin mening, sier Azmeh Rasmussen.

Shia-moskeens leder Kazmi Shah mener også Islamsk råd gjør en dårlig jobb.

- Jeg synes styret bør byttes. De gjør ingenting og har for mye makt. Det bør velges et nytt styre,
sier Shah.

VG Nett lyktes ikke innhente en kommentar fra Islamsk råd Norge i kveld.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks