Hovedinnhold

Nekter å synge på grunn av kvinnelig prest

ØKSNES/OSLO (VG) Begge sangkorene tilknyttet Øksnes kirke i Vesterålen nekter å synge i kirken, så lenge gudstjenesten ledes av en kvinnelig prest.
SKAPER STRID: Marie Elisabeth Mjaaland er vikarprest og har splittet menigheten i Øksnes, der mange mener hun som kvinne ikke kan være prest. Foto: Svein Harald Hansen.
SKAPER STRID: Marie Elisabeth Mjaaland er vikarprest og har splittet menigheten i Øksnes, der mange mener hun som kvinne ikke kan være prest. Foto: Svein Harald Hansen.

For kort tid siden skrev korenes ledere, og mange med dem, brev til biskopen og fortalte at de kom til å bryte samarbeidet inntil en mannlig prest er på plass.

I den lille bygda Øksnes har det skapt splittelse og forargelse at enkelte helt sentrale personer i menigheten nekter å jobbe med en kvinnelig prest.

For det er på langt nær alle i korene, eller menigheten for øvrig, som deler synet på at en kvinnelig prest er forkastelig.

Problemet er mer at begge dirigentene deler dette synet, og dermed blir det stille i Øksnes kirke i tiden fremover.

Den kvinnelige presten, Marie Elisabeth Mjaaland, er sjokkert og lei seg over at sentrale personer i menigheten ikke respekterer henne som prest. I brevet de har sendt til biskopen i Sør-Hålogaland, heter det at de godtar Mjaaland som medmenneske, men at de ikke kan akseptere henne som prest.

- Det er trist, og det overrasker meg, sier vikarprest Marie Elisabeth Mjaaland til VG.

- Mitt kall

Hun kom til Øksnes som vikarprest i august, og har kjempet mot kreftene som vil ha henne fjernet fordi hun er kvinne.

- Jeg kan ikke gjøre så mye med dette, i hjertet mitt er jeg prest, det er mitt kall. Jeg prøver å møte alt med kjærlighet og dyrker det gode i alle - også de som ikke vil ha meg her, sier hun.

I går ble det lagt ut en underskriftsliste på kommunehuset, en liste for fortsatt å ha kvinnelig prest.

VG har fått tilgang på brevet som er sendt til biskopen, der det står at de som er imot den kvinnelige presten, vurderer å starte med konkurrerende kristen virksomhet så lenge Marie Elisabeth Mjaaland styrer skuta i Øksnes Kirke.

- En sak for kirken

VG har vært i kontakt med Stian Lavik, som av flere utpekes som mannen helt i spissen for presteboikotten. Han ønsker overhodet ikke å uttale seg om saken.

- Dette er en sak for kirken, ikke en sak for mediene, er alt han vil si til VG.

Totalt er brevet signert av over 20 personer.

Fungerende biskop Tor B. Jørgensen skriver i sitt svar at han håper det er mulig å få til en løsning alle parter kan leve med, men han har ingen planer om å fjerne den kvinnelige vikarpresten.

- Biskopen har respekt for dem som holder fast ved en teologisk overbevisning om at Skriften ikke åpner for bruk av kvinnelige prester. Vår kirke har imidlertid kommet fram til at kvinner kan inneha preste- og lederfunksjoner i menighetene på linje med menn, skriver biskopen i sitt svarbrev.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks