Hovedinnhold

EU får rasisme-slakt

(VG Nett) EU-landene gjør lite eller ingenting for å hindre rasisme og diskriminering, fastslår EUs overvåkingsorgan for rasisme i en knusende, fersk rapport.

Denne saken handler om:

Det er særlig diskriminering i forhold til arbeid, bosetting og utdannelse som er alvorlig, konkluderer rapporten som legges frem tirsdag, melder nyhetsbyrået AP.

Blant annet i Danmark fastslås det at arbeidsmarkedet er vanskelig for de med utenlandskklingende navn og det er mange eksempler på at de ikke slipper inn på boligmarkedet like lett som de med dansk bakgrunn.

Fremmedfrykt

Fremmedfrykten er velutviklet i de fleste av de 25 medlemslandene og det er på tide å gjøre noe med det, mener rapportskriverne.

-De fleste landene mangler fortsatt muligheten til å overvåke hvordan sosial og økonomisk politikk påvirker de etniske minoritetene, sier Beate Winkler som leder Det europeiske overvåkingssenteret for rasisme og fremmedfrykt, ifølge AP.

Bare Storbritannia og Finland har gode nok rutiner for å rapportere rasistisk vold og samle inn informasjon om overgrep, står det i rapporten.

Andre land mangler totalt denne muligheten.

-Det betyr at etniske minoriteter kan bli diskriminert uten at myndighetene kan reagere på en fornuftig måte, sier Winkler.

Sigøynere

Sigøynerbefolkningen som teller rundt åtte millioner mennesker i Europa, pekes ut som en gruppe som er spesielt utsatt for diskriminering og rasistiske angrep.

Det er også registrert flere rasistiske angrep på muslimer og antisemittiske angrep på jøder de senere årene.

I blant annet Danmark, Finland, Italia og Frankrike er det mange eksempler på at folk med utenlandske navn ikke får leie leiligheter.

Jobbmarkedet er også vanskeligere for folk med utenlandsk opprinnelse, fastslås det i rapporten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks