Hovedinnhold

Regjeringen vil kvotere innvandrere til jobb i staten

VIL BYTTE: Fornyingsminister Heidi Grande Røys. Foto: Scanpix
VIL BYTTE: Fornyingsminister Heidi Grande Røys. Foto: Scanpix
Regjeringen vil sette i gang forsøk med kvotering av innvandrere til jobber i staten, opplyser fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV).

Denne saken handler om:

Prøveprosjektet innebærer at personer med minoritetsbakgrunn skal foretrekkes når søkerne har tilnærmet like kvalifikasjoner.

- Selv om ledigheten går ned også blant innvandrere, er den tre ganger så høy blant førstegenerasjonsinnvandrere som for den øvrige befolkningen. Selv om det kan være argumenter mot kvotering og særbehandling, er de ikke gode nok. Ledigheten blant innvandrere er for høy, sier Grande Røys til Dagbladet.

Så langt er det klart at Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Arbeidstilsynet, NAV og UDI skal innføre kvoteringsregler. Inntil tolv statsetater skal være med i forsøket.

- Det er stor etterspørsel etter arbeidskraft, og det er viktig at folk får brukt sine ressurser i arbeidslivet, sier Grande Røys.

I dag har bare 2,8 prosent av de ansatte i statsadministrasjonen ikke-vestlig innvandrerbakgrunn. I helse- og omsorgsområdet er andelen 5,5 prosent, og i Forsvaret bare 0,6 prosent. Grande Røys sier målet med prosjektet er å få til en større utjevning mellom innvandrere og ikke-innvandrere, og å få ned ledigheten blant innvandrerne.

- Dette tiltaket er ikke godt nok alene, men skal virke sammen med andre tiltak som styrking av arbeidsmarkedstiltakene og norskopplæring. Nå feier vi for egen dør i staten, sier Grande Røys.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks