Hovedinnhold

Frp-politiker om karikatur-truslene:

- En kamp om verdier

- MÅ TØRRE: Den iransk-norske Frp-politikeren Mazyar Keshvari mener regjeringen må tørre å forsvare viktige verdier som ytringsfrihet etter at en svensk kunstner er truet på livet etter å ha tegnet karikaturer av profeten Muhammed. Foto: BJØRN LECOMTE
- MÅ TØRRE: Den iransk-norske Frp-politikeren Mazyar Keshvari mener regjeringen må tørre å forsvare viktige verdier som ytringsfrihet etter at en svensk kunstner er truet på livet etter å ha tegnet karikaturer av profeten Muhammed. Foto: BJØRN LECOMTE
(VG Nett) Iransk-norske Mazyar Keshvari i Oslo Frp, mener at truslene mot den svenske karikaturtegneren Lars Vilks er den siste i en rekke hendelser de siste årene som viser at ytringsfriheten er under angrep - og til en viss grad i fare.

Denne saken handler om:

- Vi hadde den forrige karikatursaken fra Danmark, vi har saken der en Ikea-ansatt ble sagt opp etter å ha kritisert bruken av hijab på jobb, vi har drapet på Theo van Gogh, Mozart-operaen som ble avlyst fordi den viser profeten Muhammeds avhugde hode og vi har de sterke reaksjonene på at paven siterte en tekst fra middelalderen. Dette er ikke bare enkeltsaker. Summen av alle disse viser at vi begynner å stå ovenfor en verdikamp, sier Keshvari til VG Nett. Og han understreker:

- Vi står nå overfor et veiskille hvor vi må kjempe for de verdier og rettigheter som er blitt til over mange århundrer. I denne kampen har venstresiden og den sittende regjeringen foreløpig sviktet. Dette er alvorlig og meget farlig, sier Frp-politikeren.

Den svenske kunstneren og karikaturtegneren Lars Vilks kan ikke lenger bo hjemme etter at terrorgruppen al-Qaida i Irak truet ham på livet.

- Må tørre å ta debatten

Mazyar Keshvari mener regjeringen har forholdt seg relativt stille denne gangen. Mens den forrige karikatur-striden raste, syns Frp-politikeren at man kunne få inntrykk av at utenriksministeren unnskyldte seg.

- Av hensyn til menneskerettsforkjempere og folk som bor i landene i Midtøsten syns jeg vi skal vise at vi er stolte over ytringsfrihet, religionsfrihet og retten til å leve som homofil. Vi må vise at vi ikke har noen grunn til å skamme oss, og at vi ikke har noe å beklage eller noe å legge lokk over.

LES OGSÅ:Muhammed-tegninger blir hengende i Drammen

Mazyar Keshvari forteller at han er eksil-iraner selv, og at han har flyktet fordi disse verdiene er fraværende i hans opprinnelsesland.

- Nå må vi tørre å ta denne debatten og vise at disse rettighetene er så viktige at vi vil kjempe for dem. Det håper jeg at venstresiden er med på denne gangen, og at de ikke feiger ut som Jonas Gahr Støre gjorde forrige gang, sier han.

- Stikk i strid med islam

Internasjonale muslimske organisasjoner tar avstand fra drapstruslene mot Vilks. Ifølge Sveriges Radio fordømmer muslimenes europeiske fatwaråd disse truslene, skriver NTB.

- Det såkalte europeiske fatwarådet vil i løpet av de nærmeste dagene utstede en fatwa, altså en uttalelse bygget på islamsk lov. Her vil rådet ta avstand fra truslene, het det på den svenske rikskringkastingen SRs nettsider mandag.

LES OGSÅ:- Si unnskyld, eller så angriper vi økonomien deres

- Vi er ikke enige i det terrornettverket al-Qaida har sagt. Vi mener ikke det er riktig å drepe noen på et slikt grunnlag, det er ikke rett islamsk lære, men stikk i strid med islam, sier generalsekretær i fatwarådet Hussein Halawa ifølge SR.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var ikke tilgjengelig for kommentar tirsdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks