Hovedinnhold

Bedre karakter, men ikke snobberi på privat skole

Privatskole er ikke noe snobberi, men en skole for alle, ifølge fersk forskning.

Denne saken handler om:

PRIVAT ELLER OFFENTLIG: Fordelene og ulempene ved privat og offentlig skole er vurdert i nye forskningsrapporter. Foto: Illustrasjonsbilde: SCANPIX
PRIVAT ELLER OFFENTLIG: Fordelene og ulempene ved privat og offentlig skole er vurdert i nye forskningsrapporter. Foto: Illustrasjonsbilde: SCANPIX

Det er liten økonomisk og sosial forskjell mellom elevene i offentlige og private videregående skoler, skriver forbruker.no som viser to forskningsrapporter.

Har du gått både på privat og offentlig skole? Fortell om forskjellene i din skolehverdag iELEVAVISEN.

- Vi ble overrasket over at skolene som helhet ikke preges av skjev rekruttering etter foreldrenes utdanning og sosiale status, sier Håvard Helland i NIFU STEP, som står bak en av rapportene.

Karakterer

Rapporten «Frittstående videregående skoler under gammel lov» som er laget av Senter for økonomisk forskning (SØF), konkluderer med at elevene ved de frittstående skolene får litt bedre karakterer enn ved de offentlige skolene.

Derfor vil Kunnskapsdepartementet nå sette seg på skolebenken hos friskolene for å finne ut hvorfor elevene der for eksempel i matematikk får 0,5 prosent karakterpoeng bedre enn elevene i de offentlige skolene.

- Det kan være interessant å spørre hva friskolene legger spesielt vekt på og hvordan de følger opp elevene, sier statssekretær Lisbeth Rugtvedt (SV) i Kunnskapsdepartementet til Dagsavisen.

Vokser

De private skolene har suksess. Foran årets skoleår var det to søkere til hver plass ved den private videregående skolen Akademiet, ifølge forbruker.no.

Vel to år etter starten i Bergen - og ett år etter etableringen i Oslo, Drammen, Stavanger, Molde og Ålesund - har Akademiet fått over 800 elever.

Når alle skolene er fullt utbygd i 2008, kommer Akademiet til å bli landets største privatskole med til sammen 2.200 elever.

Positive

Nå viser det seg også at folk flest er langt mer positiv til private skoler enn den rødgrønne regjering, som ønsker å bremse etableringene.

En undersøkelse som Norstat har gjort for NRK, viser at 64 prosent er uenig med regjering når den vil stanse alle nye private skoler som driver kommersielt.

Færre enn 30 prosent av de spurte sier de støtter regjeringens politikk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks