Hovedinnhold

Kvinne (45) tiltalt for voldsløgn

- For å få opphold i Norge, tror eks-mannen

STAVANGER (VG) Den marokkanske kvinnen (45) skal ha skadet seg selv med en stein for å få sin norske ektemann, hans sønn og sønnens forlovede dømt for vold mot henne.

Nekter straffskyld

Den marokkanske kvinnen gjentok i retten i går at hun en ettermiddag i april 2004 ble banket opp av mannen, stesønnen og hans forlovede.

- Jeg ble slått, ja, sa kvinnen lavt da tingrettsdommer Elizabeth Baumann ville vite om hun erkjente straffskyld. Kvinnens forsvarer, advokat Knut Eldhuset, er meget kritisk til at kvinnen også risikerer å bli vist ut av landet om hun skulle bli dømt.

- Min klient er svært bekymret for dette, mer enn for en eventuell fengselsstraff. Hun opplever det som om samfunnet vil straffe henne dobbelt, sier Eldhuset.

GRUSOMT: - Vi skjønte ingenting da politiet plutselig sto på døra - klare med håndjern for å kjøre oss til kammeret, sier ektemannen (58). Også svigerdatteren (20) og sønnen (26) ble anmeldt for vold mot 58-åringens marokkanske kone. Foto: Hugo Bergsaker
GRUSOMT: - Vi skjønte ingenting da politiet plutselig sto på døra - klare med håndjern for å kjøre oss til kammeret, sier ektemannen (58). Også svigerdatteren (20) og sønnen (26) ble anmeldt for vold mot 58-åringens marokkanske kone. Foto: Hugo Bergsaker

Påtalemyndigheten mener anklagene om slag, spark og skalling fra sin nærmeste, norske familie var ren og skjær oppdiktning.

I går møtte 45-åringen i Stavanger tingrett, tiltalt for falske anklager mot sin tretten år eldre ektemann, hans 26 år gamle sønn og forloveden (20).

På glattcelle

Alle ble hentet hjemme med håndjern av politiet og kastet på glattcelle i flere timer som følge av voldspåstandene.

Den marokkanske kvinnen risikerer minst et halvt års ubetinget fengsel om hun blir funnet skyldig. Hun står også i fare for å bli utvist fra landet etter å ha sonet sin dom.

- Hvis hun hadde fått politi og domstol med på å dømme oss for å ha skadet henne, ville hun fått automatisk opphold i Norge.

Jeg tror det er det som er motivasjonen for henne og for dem som står bak henne, sier den 58 år gamle rogalendingen som nå er skilt fra sin nordafrikanske kone.

Han ble sommeren 2002 enkemann etter mer enn tretti års ekteskap. Ensomheten ble tung å bære for den uføretrygdede, sykdomsrammede 58-åringen.

Hurtigbryllup

Derfor svarte han på en kontaktannonse i en lokalavis på sensommeren i 2003.

Der søkte den marokkanske kvinnen etter en mann. Hun hadde egentlig kommet til Norge på turistvisum like før.

Formålet med turen var å besøke datteren, som allerede bodde i Rogaland, og hennes familie.

- Vi fikk god kontakt. Jeg foreslo derfor at vi skulle forlove oss før hun skulle dra tilbake til Marokko, og så kunne vi tenke på hva vi skulle gjøre videre.

Hun måtte imidlertid gifte seg med en gang. Hvis ikke, ville hennes eks-mann ta henne av dage når hun kom hjem, hevder 58-åringen overfor VG.

Dermed ble det hurtigbryllup i Sandnes tingrett allerede 8. september 2003.

Både den marokkanske kvinnen og hennes norske ektefelle mener ekteskapet til å begynne med hadde gode sider.

Men i slutten av april 2004 ble det bråslutt. Først skal ektemannen, sønnen og forloveden ha røket uklar med familien til kvinnens datter.

Dette skal ha dannet opptakten til en grov voldsepisode hjemme hos det norsk-marokkanske ekteparet.

Stakk til skogs

Da gikk angivelig alle de tre nordmennene løs på den 45 år gamle kvinnen, før hun angivelig klarte å rømme over til en nabo.

Mens denne ringte politiet, skal kvinnen ha stukket til skogs.
Ifølge påtalemyndighetens vitner var det trolig der hun skadet seg selv før en patrulje kom og fant henne.

Til å begynne med festet politiet lit til kvinnens dramatiske historie.

Neste morgen stilte derfor fire tjenestemenn opp på døren til familien på Sola. Med håndjern ble alle tre - som nå var siktet for legemsbeskadigelse - innbrakt til politikammeret.

Nesten et døgn senere ble de løslatt etter avhør.

Ikke lenge etterpå ble det klart for etterforskerne at noe skurret. Ikke minst har opplysninger fra vennekretsen til 45-åringens datter gitt påtalemyndigheten et annet bilde.

Dermed ble kvinnen tiltalt for falsk anklage.

De tre nordmennene ønsker nå erstatning for tort og svie. Særlig den 20 år gamle forloveden til sønnen og 58-åringen selv sier de har slitt med ettervirkninger av dramaet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks