Hovedinnhold

Narkosjokk i barnevernet

(VG Nett) Over halvparten av ungdommene i norske barnevernsinstitusjoner har brukt dop.

Denne saken handler om:

Tallene kommer frem etter en utredelse utført av fylkesmannen i Oslo og Akershus hvor aktuelle instanser har rapportert tilstanden i barnevernsinstitusjoner, skriver Dagsavisen.

Barne- og familieetaten i Oslo henviste fylkesmannen til en undersøkelse fra 2000. Her kom det frem at 64 % av ungdom over ti år i private institusjoner hadde brukt rusmidler året før. I de fylkeskommunale barnevernsinstitusjonene svarte 50 % det samme.

Undersøkelsen avslørte også at 23 % av alle ungdommene over ti år hadde brukt sprøyte i 1999.

Etaten mener forholdene ikke har forandret seg siden den gang.

Ikke narkobuler

Svein Brekke Gundersen, statsleder i Barne- og familieetaten i Oslo, mener rusproblemene overdrives kraftig når det snakkes om narkoflom i barnevernet.

- Vi må huske at ungdom generelt er mer eksperimentelle i dagens samfunn. Det foregår ikke mer narkotikaeksperimentering i våre institusjoner enn i en del andre ungdomsmiljøer, sier han.

Han legger også stor vekt på at barnevernsinstitusjonene tar vare på barn og unge som ofte er svært belastede. Når det gjelder plassering av unge etter "atferdsparagrafen" i barnevernloven, er det faktisk et av vilkårene for plassering at de har vedvarende misbruk av rusmidler. Og de fleste som ikke plasseres etter dette vilkåret, har rus som tilleggsproblem.

- Våre institusjoner er ikke narko- eller spritbuler, men vi opplever selvfølgelig mer problemer fordi vi jobber med belastede ungdommer. Det er nok generelt flere problemer blant "barnevernsungdom", men det er ikke riktig å si at institusjonene våre flommer over av dop, sier Brekke Gundersen til VG nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks