Hovedinnhold

1500 førsteklassinger må ha ekstra norsk-opplæring

TESTER ELEVENE: Skoledirektør Astrid Søgnen i Oslo tar språkproblemene til førsteklassingene på alvor. Foto: Aftenposten
TESTER ELEVENE: Skoledirektør Astrid Søgnen i Oslo tar språkproblemene til førsteklassingene på alvor. Foto: Aftenposten
26 prosent av seksåringene som begynte i grunnskolen i Oslo mandag snakker ikke norsk godt nok.

Denne saken handler om:

Norskopplæring

  • I perioden fra skolen starter i august frem til oktober kartlegger de ulike skolene 1. klassingenes språkkunnskaper.
  • Elever som ikke har tilstrekkelige norskkunnskaper blir satt under særskilt norskopplæring. I 2006 ble det gjort 1492 vedtak om særskilt norskopplæring for elever på 1. trinn i Oslo-skolene.
  • Ifølge skoledirektør Astrid Søgnen i Oslo vil dette tallet være minst like høyt i år.
  • Alle elever i Oslo-skolen skal ha norsk som 1. språk. Kilder: GSI og Utdanningsetaten i Oslo.

Mer enn en av tre elever som denne uken startet på 1. trinn i Oslo-skolene har minoritetsbakgrunn. Ifølge skoledirektør Astrid Søgnen i Oslo trenger langt over halvparten av disse ekstra opplæring i talespråket norsk, eller særskilt norskopplæring som det heter i fagterminologien.

- Målet må være å unngå et A-lag og et B-lag i den norske skolen, sier Astrid Søgnen, skoledirektør i Oslo, til VG Nett.

HVA MENER DU BØR GJØRES FOR Å UNNGÅ DENNE PROBLEMATIKKEN. KOM MED DINE INNSPILL NEDERST I SAKEN!

Skal testes tidlig

Tall fra oktober i fjor viser at andelen minoritetselever utgjorde nesten 2000 av i alt 5520 elever på 1. trinn. 1492 av disse elevene fikk vedtak om særskilt norskopplæring.

- Det vil ikke forundre meg om disse tallene har økt i år. Vi legger veldig stor vekt på å teste elevene tidlig. Det er helt essensielt at elevene blir kartlagt tidlig og at ekstra språkopplæring blir gitt raskt, sier Søgnen.

- Men ligger ikke denne språkutfordringen på et lavere alderstrinn - bør ikke målet være at førsteklassingene har lært seg å snakke norsk før de begynner i grunnskolen?

- Det er selvsagt det beste. Også i barnehagene er det økt fokus på dette nå. Først når vi begynner å se effektiv språkopplæring i barnehagen, vil disse tallene minske. Men vi kan ikke vente på det. Når elevene ikke behersker norsk når de begynner i grunnskolen, må vi gjøre hva vi kan for å hjelpe dem.

HAR DU INNSPILL I DENNE SAKEN? TIPS VG NETTS JOURNALISTHER

- Nabolaget svikter

- Dette er en kjempeutfordring som må tas på alvor. Saken har flere sider. Ikke minst handler det om manglende barnehagebakgrunn og kvaliteten på de barnehagene disse barna har gått i, sier Kamil Øzerk, professor i pedagogikk ved Pedagogisk Institutt i Oslo.

Øzerk mener en del barnehager ikke fungerer som de skal.

- Når man ser at barn med to års barnehage ikke har lært seg norsk, sier det mye om den pedagogiske kvaliteten på barnehagen, mener pedagogikkprofessoren.

Øzerk mener også lokalsamfunnet må ta sin del av ansvaret.

- Disse barna har få norskspråklige venner. Nabolaget og lokalsamfunnet svikter. Det trengs en grundig diskusjon rundt dette snarest. Dette er vårt land, vårt skolesystem og disse barna er våre barn, minner Øzerk om.

- Best i landet

- Vi tar dette veldig alvorlig. Skolens viktigste oppgave er å bidra bidra til sosial mobilitet. Det vil si å gi alle mulighet til å ta en utdannelse, få seg en jobb og leve et selvstendig liv, sier Torger Ødegaard (H), byråd for barn og utdanning i Oslo.

SKOLEBYRÅD: Torger Ødegaard fra Høyre. Foto: Espen Braata
SKOLEBYRÅD: Torger Ødegaard fra Høyre. Foto: Espen Braata

Ved å innføre språktester av alle elever allerede i fireårsalderen og tilby inntil 20 timers språkstimulering i uken neste to årene før grunnskolen, mener Ødegaard at Oslo er på rett vei.

- Vi satser mer på norsk enn noe annet sted i landet, og det er helt naturlig siden vi nok også har de største utfordringene på dette området.

- Har du noen betenkeligheter med å teste barna allerede i fireårsalderen?

- Ingen betenkeligheter, alternativet er å krysse fingrene og håpe det går bra, svarer Torger Ødegaard.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks