Hovedinnhold

KrFU: - Innfør stemmeplikt!

FOR STEMMEPLIKT: Kjell Ingolf Ropstad (20) er tidenes yngste møtende KrF-representant på Stortinget. Nå går han inn for å erstatte stemmeretten med stemmeplikt. Foto: Scanpix
FOR STEMMEPLIKT: Kjell Ingolf Ropstad (20) er tidenes yngste møtende KrF-representant på Stortinget. Nå går han inn for å erstatte stemmeretten med stemmeplikt. Foto: Scanpix
(VG Nett) Mens debatten går om alderen for stemmerett bør senkes, vil KrFU gjøre det å stemme ved valg til en plikt.

Barneombudet har foreslått at alderen for stemmerett bør senkes til 16 år. Valgforsker Frank Aarebrot går enda lengre og foreslår at 12-åringer bør få lov til å stemme ved lokalvalg.

Les også:Ungdomspartiene tar ikke forslaget alvorlig

KrFu-leder Kjell Ingolf Ropstad mener det er et svakhetstegn ved demokratiet at valgdeltakelsen synker. Han foreslår en rekke tiltak for å gjøre det å stemme obligatorisk.

- Innfør stemmeplikt slik at personer som ikke stemmer blir straffet økonomisk. Skattelette til de som stemmer er en måte det kan gjøres på, sier Ropstad.

- Dagens stemmerett bør fjernes

Han viser til at valgdeltakelsen har gått opp ved liknende tiltak i andre land. Dessuten foreslår Ropstad at man kan miste stemmeretten dersom den ikke brukes i en viss tidsperiode.

- En premiering av de som stemmer vil være med på å øke oppmerksomheten rundt valget. I tillegg bør en vurdere muligheten for å miste stemmeretten for en tid dersom stemmeretten ikke blir brukt.

- Dagens stemmerett bør fjernes, og endres til en stemmeplikt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks