Hovedinnhold

Voldtekstbølge ryster storbyene

Overgrepene i Oslo sentrum

Antall voldtekter og voldtektsforsøk har økt dramatisk i storbyene det siste året.

AvOlav Røli, Jorun Sofie F. Aartun og Ann Kristin Hanssen.

TATT: Bildet viser to amerikanske statsborgere som pågripes utenfor Radisson SAS Atlantic Hotel i Stavanger. Den ene er siktet for voldtekt. Foto: VG-TIPSER
TATT: Bildet viser to amerikanske statsborgere som pågripes utenfor Radisson SAS Atlantic Hotel i Stavanger. Den ene er siktet for voldtekt. Foto: VG-TIPSER

Her pågriper Stavanger-politiet en mann som skal ha forgrepet seg mot en ung kvinne natt til i går.

Mannen møtte kvinnen ute på byen. Senere gikk de til Atlantic Hotel, hvor han skal ha voldtatt henne.

Utpå natten kom politiet til hotellet der de pågrep to menn, begge amerikanske statsborgere.

Den ene av mennene på bildet er siktet for voldtekt. Den andre har status som vitne, men ble tatt med til stasjonen på grunn av fyll.

Dyster statistikk

Fornærmede, siktede og vitnet ble avhørt i går. Dessuten ble hotellrommet ved Breiavatnet undersøkt av kriminalteknikere.

Saken i Stavanger føyer seg inn i rekken av en rekke voldtektssaker i flere storbyer i Norge.

Politiet både i Oslo, Trondheim og Bergen har registrert en dramatisk økning i antall voldtektsanmeldelser.

I Oslo økte antall anmeldte voldtekter fra 155 i 2005 til 169 i 2006. Dette er det høyeste antallet saker noensinne registrert i hovedstaden.

44 av de anmeldte sakene i 2006 var forsøk på voldtekt.

Så langt i 2007 har det vært hele 12 overfallsvoldtekter i Oslo sentrum.

I Bergen har antall voldtektsanmeldelser gått opp med 30 prosent fra 2005 til 2006. Der ble det anmeldt 49 voldtekter i fjor.

I tillegg ble det anmeldt sju voldtektsforsøk i byen. Det samme antallet som året før.

Også i Trondheim er statistikken dyster lesning. I 2005 ble det anmeldt 36 voldtekter, i 2006 var tallet steget til 47. I tillegg ble det anmeldt ni voldtektsforsøk, mot seks året før.

Foto: Politiet
Foto: Politiet

- Trenden er at jentene som er utsatt for voldtekt og voldtektsforsøk blir yngre og stadig mer ruspåvirket. Mange er 25 år eller yngre. Det synes jeg er skremmende, sier politiinspektør Terje Lunde i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Han oppfordrer ungdom til å drikke mindre, noe som kan forhindre mange av voldtektene. Dessuten gjør det etterforskningen lettere for politiet.

- Mange husker jo ikke en gang hvor de har vært på nachspiel, sier Lunde.

Han har følgende beskjed til norske jenter:

- Å bli med en ukjent person alene på nachspiel er som å spille russisk rulett. Vi vet at sex-forbrytere forgriper seg lettere når de er beruset, understreker Lunde.

Serievoldtektsmann

Politioverbetjent Anne Rynning Aasen, som er avdelingsleder ved vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, leder etterforskningen av de mange Oslo-voldtektene.

I en rapport utarbeidet av politiet i 2004, mener man at økningen i antall voldtekter i Oslo delvis skyldes økende internasjonal sexhandel.

- Men dette alene kan ikke forklare de mange overfallsvoldtektene som har vært i hovedstaden etter nyttår. Dette må ha andre årsaker, uten at vi vet hvilke, sier Rynning Aasen.

Bare to personer er pågrepet for to av 12 voldtekter i Oslo etter nyttår. En antatt serievoldtektsmann er fortsatt på frifot.

Bergen-politiet har registrert en økning i antall voldtektsanmeldelser på 30 prosent fra 2005 til 2006.

Men politiet ser ikke dramatisk på situasjonen.

- Det skyldes at vi bare hadde to overfallsvoldtekter i fjor. Økningen ellers kommer innenfor voldtekter innenfor bekjentsskapskrets eller familie, der gjerningsmann og offer kjenner hverandre, sier Tove Lian Mathiesen, leder for vold- og sedelighetsavdelingen ved Hordaland politidistrikt.

Og den økningen mener Lian Mathiesen kan forklares med følgende:

- Det finnes flere mottak for overgrepsutsatte kvinner. Dette kan gjøre at flere anmelder og at politiet dermed får kjennskap til flere voldtekter, sier Lian Mathiesen.

Et signal om hjelp

Psykolog Thore Langfeldt ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, sier at økt antall voldtektsanmeldelser kan ha sammenheng med at flere overgrep blir definert som voldtekter.

- For Oslos del er det viktig å se hvem som står bak voldtektene. Om det er etniske nordmenn eller ikke, sier Langfeldt.

Er det mange ikke-etniske nordmenn som begår voldtekter, mener Langfeldt dette er et signal om at flere trenger hjelp. Mennesker som kommer fra land der både tortur og mishandling er vanlig, kan ha større tilbøyelighet til å begå voldtekt.

- Felles for voldtektsmenn er agressivitet og ønske om kontroll. Årsaken kan ligge i traumatiske opplevelser i barndom og oppvekst. Det seksuelle er ikke så viktig. Da kunne man ha gått til en prostituert, understreker Langfeldt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks