Hovedinnhold

Far blir anmeldt for barne-ekteskap

MEGET GROV SAK: Politioverbetjent Gunnar Svensson i UDIs kompetanseteam mot tvangsekteskap kaller saken den verste de har sett, men frykter flere barnebruder. Foto: HENNING CARR EKROLL
MEGET GROV SAK: Politioverbetjent Gunnar Svensson i UDIs kompetanseteam mot tvangsekteskap kaller saken den verste de har sett, men frykter flere barnebruder. Foto: HENNING CARR EKROLL
Faren sendte seks barn fra Norge til krigsherjede Najaf i Irak. Der ble eldstedatteren tvangsgiftet og gjort gravid som 14-åring.

Denne saken handler om:

AV NILAS JOHNSEN og HENNING CARR EKROLL (foto)

Saken beskrives som en av de aller groveste UDIs kompetanseteam mot tvangsekteskap har vært borti. Politioverbetjent Gunnar Svensson i kompetanseteamet har derfor politianmeldt faren.

- Dette er den verste saken vi har jobbet med, men dessverre er den ikke unik. Vi vet at barn tas fra Norge til land som Irak, der jentene giftes bort veldig unge, sier Svensson til VG.

Jenta er nå reddet til Norge med hjelp fra blant annet Røde Kors. Hun tas hånd om av barnevernet, men er etter det VG erfarer fortsatt i en meget vanskelig situasjon.

Permanent opphold

Søskenflokken, alle med permanent oppholdstillatelse i Norge, ble flyttet av faren til Najaf i Irak da moren ble syk i juli 2003. Der skal faren ha en ny kone, som sammen med andre slektninger har passet barna.

Najaf er en av sjiamuslimenes helligste byer, og har vært hardt rammet av krigen i Irak.

Hit kom eldstedatteren som 12-åring, og kort etter det ble resten av søskenflokken sendt etter. Da hun fylte 13 ble hun forlovet med en fetter, og året etter flyttet hun inn hos denne mannen.

- Hun ble gjort gravid som 14-åring. Nå er hun 16 og har en ett år gammel datter, sier Svensson.

Skrekkhistorien er et eksempel på et større problem rundt barnedumping, noe UDIs kompetanseteam mener øker.

- Særlig ille

- Det er Nord-Irak og Pakistan som utpeker seg som særlig ille, men det gjelder flere land. Mange barn og ungdommer sendes ut fra Norge, omfanget er det ikke mulig å fastslå, men det er et økende problem.

Svensson mener barnevernet sviktet i en tidlig fase av saken. Jenta hadde som 12-åring i Norge flere ganger uttrykt redsel for at hun kom til å bli giftet bort, og minstebroren ble hentet ut av et beredskapshjem, uten at det ble reagert.

I Irak fikk jenta til slutt kontaktet norske myndigheter, og mannen hun ble tvunget til å gifte seg med hjalp henne å rømme. Etter det VG kjenner til er han nå truet på livet for å ha vanæret slekten.

Den irakiske barnefaren måtte undertegne på at han ikke ville søke seg til Norge ved det norske konsulatet.

Men støttepersoner som hjelper 16-åringen og hennes datter forsøker nå å få ham hit likevel. Trolig ble han også tvunget inn i ekteskapet.

Nå risikerer faren tiltale for barneekteskap og frihetsberøvelse, med en strafferamme på fire års fengsel.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks