Hovedinnhold

Frp-politiker råder norske menn å hente seg asiatiske koner

HITRA/OSLO (VG) Frp-politikeren Per Bjørnar Rødde (38) går ut mot den selvopptatte norske karrierekvinnen og sier mange norske menn velger asiatiske koner, fordi de er reserverte og ansvarsfulle.

Denne saken handler om:

Av HANS KRINGSTAD, IDA DE ROSA, GUNN KARI HEGVIK og GEIR OTTO JOHANSEN (foto)

FRP-MÅLTID: Dias (38) fra Indonesia disker opp for ektemannen Per Bjørnar Rødde 38. Han er Frp-politiker og ønsker gamle kjønnsroller for å motvirke ensomhet, ulykkelige barn og overvekt. Foto: Geir Otto Johansen, VG
FRP-MÅLTID: Dias (38) fra Indonesia disker opp for ektemannen Per Bjørnar Rødde 38. Han er Frp-politiker og ønsker gamle kjønnsroller for å motvirke ensomhet, ulykkelige barn og overvekt. Foto: Geir Otto Johansen, VG

- Mange menn savner den gode, gamle kjerringa som visste hvordan hun skulle holde familien sammen. Og da mener jeg «kjerring» i en positiv betydning av ordet, sier Per Bjørnar Rødde, som er politiker i Hitra som til høsten kan bli Frp-styrt.

HVA MENER DU? DISKUTER HER!

Rødde mener asiatiske husmødre kan redde kjernefamilien, øke fødselstallene, gjøre barna tryggere - og sørge for et bedre kosthold.

Han er selv gift med Dias (38) fra Indonesia.

Råder

- Jeg råder menn som vet hva de går til å finne seg ektefeller i Asia. Samfunnet vårt trenger reserverte og høflige kvinner som ser en verdi i å ta seg av hjemmet og holde familien samlet, sier Rødde.

Skipsoffiseren fra Hitra i Sør-Trøndelag presenterer seg som «ingen gammel gris», men en relativt ung mann med høy utdanning.

Han mener at:

- Likestillingen har gått så langt at vi snart ender som intetkjønn.

- Mødre er best egnet til å oppdra barn fra naturens side.

- Selvopptatte karrierekvinner gjør Norge til et kaldt land fullt av frossenpizza og overvektige unger med dårlig nettverk.

Rødde mener at dette er en utbredt oppfatning - men for politisk ukorrekt til at folk vil si det.

Og han trodde ikke VG ville viderebringe disse synspunktene fra en rasende e-post han sendte til redaksjonen.

E-posten sendte kommunepolitikeren etter å ha sett nyheten om at internasjonale forskere foreslår lavere skatt for kvinner for å få flere ut i arbeidslivet.

Lønn og pensjonspoeng

- Dette var det siste av en rekke drypp som ikke handler om likestilling, men om å gi kvinner ekstra rettigheter.

Jeg vil i stedet ha tilbake husmoren og tryggheten. Det må skje ved å gi husmorrollen status via lønn og pensjonspoeng.

Husmoren er blitt nedvurdert. Norge trenger den kvinnen som styrte hus og hjem, sier 38-åringen.

Selv er han opprørt over det han ser på som en utvisking av forskjellen mellom kjønnene:

- Norske kvinner drikker mer, slåss mer, er uhøflige i trafikken og sjekker opp folk på byen. De tar etter uvanene våre. De oppfører seg som menn og har samme interesser som menn.

Rødde gir likestillingen skylden for en rekke samfunnsproblemer, og mener dette er en vanlig oppfatning:

- Jeg er helt sikker på at en stor del av barns psykiske problemer skyldes at de knapt ser mor. Alle kvinner skal absolutt gjøre karriere i yrkeslivet. Det gir oss ensomhet, atferdsvansker, ferdigmat, fedme og fødselsunderskudd, påstår Per Bjørnar Rødde.

Frp-eren oppfatter kontrasten mellom norske og asiatiske kvinner som mer og mer slående.

Tårnfrid

A. Den norske, frigjorte:

- Hun ligner etter hvert på Tårnfrid-karikaturen til Otto Jespersen. Hun er oversminket og vakler mellom kaffe latte-møtene med høyhælte støvletter, moteveske og designerbriller for å vise at hun er kvinne. Og hun har gjerne en solid bilring rundt midjen fordi hun spiser og drikker som en mann.

B. Den asiatiske, tradisjonelle:

- Hun er høflig, kler seg pent for å være attraktiv for mannen sin, og hun er sjefen hjemme. Jeg tror mange norske kvinner ville hatt den rollen om vi hadde gitt den status, mener Per Bjørnar Rødde.

Dias fra Indonesia jobber deltid i butikk. Hun har passet ektemannens barn fra et tidligere forhold da han var borte på studier i samværsperioder med døtrene.

- Det overrasket en del folk at jeg ville ta det ansvaret. Men det fant jeg helt naturlig, sier Dias Rødde.

Rødde står på Frps kommunevalgliste på Hitra. Frp er største parti på Hitra og kommunen kan nå bli den første i Trøndelag som får Frp-ordfører. Rødde ble valgt inn i forrige periode, men søkte senere permisjon på grunn av studier. Nå kan han komme inn igjen i politikken, eventuelt som vara.

- Partiet er opptatt av å styrke kjernefamilien. Men virkemidlene Rødde nå foreslår får stå for hans egen regning, sier Frps ordførerkandidat Per Ervik.

Frp-formann Siv Jensen ønsket i går ikke å kommentere utspillet til Rødde.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks