Hovedinnhold

Sahlin vil utfordre til innvandrerdebatt

Socialdemokraternas ferske leder Mona Sahlin mener det er på tide å invitere det innvandrerfiendtlige partiet Sverigedemokraterna til debatt.

Denne saken handler om:

UTFORDRER: Mona Sahlin vil gjerne ha en innvandrerdebatt i Sverige. Foto: Scanpix
UTFORDRER: Mona Sahlin vil gjerne ha en innvandrerdebatt i Sverige. Foto: Scanpix

Partiet skal ikke lenger ties i hjel, opplyser Sahlin i et intervju med Dagens Nyheter.

- Jeg er klar til å debattere mot deres partileder. Men det er et stort skritt, og strategien må være klar, sier Sahlin i det som er det første større politiske intervjuet siden hun ble valgt til Göran Perssons etterfølger for fire uker siden.

Sverigedemokraterne har de siste månedene økt kraftig på meningsmålingene. Partiet har nå en oppslutning på 4,3 prosent og ville fått 16 plasser i nasjonalforsamlingen hvis det var valg i dag.

Mistet stemmer

Sahlin erkjenner at partiet hennes mistet mange stemmer til Sverigedemokraterna. Nå akter hun å vinne flere av dem tilbake, i det minste dem som stemte på Sverigedemokraterne fordi de mistror politikere og er lei av pampetendenser.

De som stemte på partiet av fremmedfiendtlige grunner, tror hun blir vanskeligere å kapre, men dem vil hun ta debatten med.

Når det gjelder politikken til den borgerlige regjeringskoalisjonen, reagerer hun sterkt på de varslede skattekuttene, særlig eiendomsskatten.

- Jeg kjenner en stor uro over alle skattekutt. Hver konflikt mellom de borgerlige ser ut til å bli løst med at hvert parti får sin egen skattesenkning, den ene mer vanvittig enn den andre, sier Sahlin.

Ideologi

Sahlin har nå overtatt kontoret til Persson. Ennå har hun ikke funnet ut hvor plakaten av Bruce Springsteen skal henge, og følelsen av å være partileder har ennå ikke helt sunket inn, sier hun til Dagens Nyheter.

Som partileder vil hun ta initiativ til ideologiske debatter, blant annet om hvor mye ansvar som kan legges på enkeltindividet:

- Vi har lenge lent oss for mye på velferdssystemet, men ikke ført noen dialog om hvilket eget ansvar hver og en har. Rettigheter og plikter, velferdssamfunnet og egenmakt, er mulig å forene, sier Sahlin.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks