Hovedinnhold

Irak sendte Osman-bror i retur

INNREISENEKT: Trusseldømte Farhad Osman fikk ikke slippe inn i hjemlandet Nord-Irak, selv om norske myndigheter har vist ham varig ut av landet. Foto: THOR NIELSEN
INNREISENEKT: Trusseldømte Farhad Osman fikk ikke slippe inn i hjemlandet Nord-Irak, selv om norske myndigheter har vist ham varig ut av landet. Foto: THOR NIELSEN
Farhad Osman fryktet han skulle bli fengslet i Nord-Irak da han mandag ble eskortert ut av Norge. Nå ender han i stedet i et fengsel i Telemark.

Denne saken handler om:

FAKTA

  • 30-åringen søkte opphold i Norge første gang i 2000 - under navnet Farhad Osman. Han fikk arbeids- og oppholdstillatelse på dette navnet.
  • Etter at broren ble pågrepet for drapet på sin norske kone, avdekket myndighetene at begge brødrene oppholdt seg i Norge med falske navn.
  • 30-åringen - som egentlig heter Farhad Latif Sharif - ble derfor fratatt oppholdstillatelsen.
  • Farhad hevder han giftet seg med sin norske kjæreste i Syria i november, og søkte familiegjenforening i Norge. Dette ble avslått like etter nyttår.
  • Fahrad kom likevel til Norge, og levde fra mars til pågripelsen i mai i skjul hos sin kone.

For i går tok den mye omtalte utvisningssaken en dramatisk vending:

De kurdiske selvstyremyndighetene nektet nemlig å ta imot den bortviste asylsøkeren som mandag forlot Norge fulgt av to polititjenestemenn.

Dermed måtte følget gjøre vendereis - og ta med seg den trusseldømte 30-åringen som utlendingsmyndighetene har gitt klar beskjed om at er varig uønsket i Norge.

- Ligner en farse

Ifølge en faks som ble sendt til Osmans advokat Brynjar Meling i går kveld, vil politiet nå i stedet straffeforfølge 30-åringen i Telemark.

- Dette begynner jo å ligne en farse. Jeg forstår ikke innholdet i faksen utover at min klient skal sendes til Telemark, og jeg har heller ikke fått vite hvorfor myndighetene ikke ville ta imot ham, sier Meling.

Politiets utlendingsenhet ville overfor VG ikke fortelle hva som er grunnen til at Osman ikke fikk komme inn i Irak i går.

- Vi kommenterer aldri saker før det foreligger en rapport fra tjenestemennene om at oppdragene er fullført. Det har jeg foreløpig ikke mottatt i dette tilfellet, sier politiinspektør Knut Øvergård.

Farhad er bror til drapsdømte Osman Omar Osman, som er dømt for å ha bestilt leiemordere for å ta livet av sin norske kone Marita Strøm under et ferieopphold i hjemlandet Irak.

Levde i skjul

30-åringen ble utvist på livstid fra Norge så sent som i 12. juli i fjor - etter blant annet selv å ha blitt dømt for flere drapstrusler mot familien til drapsofferet Marita Strøm i Namsos.

Men i all hemmelighet kom han tilbake til Norge igjen allerede i mars i år.

Etter å ha levd i skjul hos sin norske kjæreste i en by i Telemark i et par måneder, ble han 21. mai pågrepet av politiet hjemme hos henne.

På en drøy måned rakk utlendingsmyndighetene å behandle både søknaden og anken fra Farhad Osman.

Før helgen kom det endelige avslaget fra Utlendingsnemnda (UNE). Etter at 30-åringen til ingen nytte forsøkte å appellere til myndighetene om å få være i Norge til hans barn blir født om en måned, ga han opp.

Ved 15-tiden mandag gikk han ombord i et fly på Gardermoen med to norske polititjenestemenn for å bli fraktet tilbake til hjembyen Sulaymaniya.

Men dit kom han aldri.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks