Hovedinnhold

Giske ødela spilleautomater

Kulturministeren var med på å ødelegge Røde Kors sine spilleautomater fredag. Han er ikke bekymret for at de gamle automatene havner på svartemarkedet.

Denne saken handler om:

ØDELA: Kultur- og kirkeminister Trond Giske var med på destrueringen av Røde Kors sine spilleautomater fredag. Han anbefaler alle eiere av gamle automater å gjøre det samme. Foto: Scanpix
ØDELA: Kultur- og kirkeminister Trond Giske var med på destrueringen av Røde Kors sine spilleautomater fredag. Han anbefaler alle eiere av gamle automater å gjøre det samme. Foto: Scanpix

Iført gul refleksvest og knallblå sikkerhetshjelm var kulturminister Trond Giske (Ap) med på å knuse gamle spilleautomater hos Stena Metall AS i Sørum kommune i Akershus.

Som en følge av den nye automatreformen og innføring av statlig monopol på spilleautomater skal Røde Kors destruere 1.200 av over 3.000 automater i løpet av helgen.

- Denne type spill får vi forhåpentligvis aldri se igjen, sa Giske kjekt da han kastet deler av spilleautomaten i containeren.

Forsikrer strenge kontroller

Fra søndag 1. juli har Norsk Tipping enerett på spillterminalene rundt om i landet, men de kommer først på plass i 2008.

Eiere av spilleautomater har selv ansvar for å destruere dagens maskiner, eventuelt selge dem. Frykten for at automatene skal havne på svartemarkedet bekymrer ikke Giske seg videre for.

- Vi har bevilget 3 millioner kroner til Lotteri-og stiftelsestilsynet nettopp for at de skal forhindre at gamle spilleautomater havner på det illegale markedet. Jeg tror derfor ikke det vil bli noe problem, sier Giske til NTB.

NOAF (Norsk Lotteri-og Automatbransjeforbund) har spilleautomater over hele landet, og vegrer seg for å selge til private.

- Det vi frykter er at spilleautomatene går til kriminalitet, og miljøer som vi ikke vil assosieres med, sier styreleder Ottar Dalset i NOAF til NTB.

Kulturministeren vil anbefale alle eiere av de gamle spilleautomatene å destruere maskinene etter 1. juli.

- Disse spilleautomatene vil skape problemer uansett hvor de står, sier Giske til NTB.

Til Polen?

Det landsdekkende returselskapet Elretur AS har regnet ut at det vil koste mellom 6 og 8 millioner kroner for en sikker og god miljømessig renovering av spilleautomater over hele landet.

NOAF liker ikke tanken på å måtte betale for å kvitte seg med de gamle automatene.

- Vi har jo allerede betalt et returgebyr til myndighetene. Nå ser vi på mulighetene for å få solgt automatene til Polen, sier styreleder Ottar Dalset til NTB.

Røde Kors skal gi noen av sine spilleautomater til Norsk Teknisk Museum. Utstillingen skal vise automatens historie, og kan oppleves fra 1. juli til 25. november.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks