Hovedinnhold

Døde ender ikke smittet av fugleinfluensa

(VG Nett) De døde endene som ble funnet på Jæren onsdag, var ikke smittet av fugleinfluensa. Det viser prøvene som Veterinærinstituttet utførte torsdag kveld.

Denne saken handler om:

DØDE ENDER: Det ble funnet 15 døde andefugler på Jæren i Rogaland onsdag kveld. Foto: Karl Emil Sødergren/Jærbladet
DØDE ENDER: Det ble funnet 15 døde andefugler på Jæren i Rogaland onsdag kveld. Foto: Karl Emil Sødergren/Jærbladet

Hittil er rundt 360 fugler testet i Norge uten at det er påvist smitte av fugleinfluensa.

I området hvor fuglene ble funnet er 62 døde fugler testet.

Jorun Jarp, avdelingsdirektør for dyrehelse ved Veterinærinstituttet i Oslo, sier endene mest sannsynlig har dødd av sult.

- Det har vært en strevsom tid for disse fuglene, som vanligvis lever av gress det har vært vanskelig å finne på grunn av kulden, sier Jarp til VG Nett.

- Fortsett å melde fra

Det er viktig at publikum fortsetter å rapportere døde fugler til Mattilsynet på tlf. 06040.

Mattilsynet kommer og henter fuglene som så blir overlevert veterinærinstituttene rundt om i landet, som har vært i full beredskap siden fugleinfluensaen kom til Sverige for en drøy uke siden.

- Det er bedre at for mange enn for få døde fugler meldes inn, sier Jarp.

Veterinærinstituttet er særlig interessert i å få testet døde andefugler, gås, svane, tjell, vipe, rovfugler og måker. Dette er de fugleartene som er mest utsatt for viruset, ifølge Jarp.

Urovekkende funn

Fugler fra Jæren kom til instituttet torsdag ettermiddag etter at 15 døde andefugler ble funnet i Klepp kommune på Jæren i Rogaland onsdag kveld.

Funnet ble betegnet som urovekkende, og analysene av luftveis- og endetarmsprøver fra to av de døde fuglene ble gjort så raskt som mulig.

I området der fuglene ble funnet, er det mange som driver kommersielt med fjærfe. Et fugleinfluensafunn på Jæren ville dermed kunne få konsekvenser for mange.

Naturlig høy dødelighet

Senvinteren er en tid med naturlig høy dødelighet blant villfugl, særlig når vinteren har vært så kald som denne.

Flere ornitologer mener også kulden er den mest sannsynlige årsaken at fuglene døde, ifølge NTB.

- Normalt er Jæren et av de beste stedene i landet å overvintre i, men de kalde forholdene tærer på fuglenes fettreserver. De finner ikke mat verken i vann eller på land og er nå i dårlig forfatning, sier Knut Henrik Dagestad i Statens Naturoppsyn i Rogaland til nyhetsbyrået.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks