Hovedinnhold

Romvandring truet av eksplosjon på Solen

I ROMMET: Det første bildet fra romvandringen torsdag kveld. Mens de to astronautene jobbet i rommet, var det en kraftig eksplosjon på Solen. Foto: AP/NASA TV
I ROMMET: Det første bildet fra romvandringen torsdag kveld. Mens de to astronautene jobbet i rommet, var det en kraftig eksplosjon på Solen. Foto: AP/NASA TV
(VG Nett) Torsdag kveld skjedde det en ny eksplosjon på Solen - samtidig var svensk-norske Christer Fuglesang på romvandring.

Denne saken handler om:

De to astronautene klarte imidlertid å avslutte oppdraget i rommet og å komme seg inn i romstasjonen igjen før strålingen ble farlig.

Den kraftige eksplosjon på Solen skjedde klokken 23 norsk tid mens Fuglesang og hans amerikanske kollega var på vandring i rommet - bare var beskyttet av romdraktene.

Fortsatte arbeidet

De fortsatte arbeidet utenfor Den internasjonale romstasjonen (ISS) mens strålingsfaren ble større og større. Rundt klokken 01.30 beveget de to seg gjennom luftslusen og inn på romstasjonen igjen.

Christer Fuglesang la torsdag kveld norsk tid ut på sin andre romvandring. Det ble mer dramatisk enn noen kunne ane.

- Det som er farlig er hvis solstormen sender en protonskur, sa seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk Romsenter til VG Nett i 00.30-tiden.

Kunne bli kalt inn

Han sa at legen som er ansvarlig for mannskapene i rommet fulgte situasjonen fra sekund til sekund, og at de to kunne
få beskjed om å avslutte det de gjorde og å komme seg i sikkerhet inne på romstasjonen.

Det ble ikke nødvendig. De gjennomførte oppdraget raskere enn planlagt. Etter fire timer og 44 minutter var romvandringen slutt.

I går måtte astronautene om bord i Discovery evakuere til en spesialbeskyttet del av romstasjonen da det kom en solstorm.

Mennesker på Jorda beskyttes naturlig mot disse strålene av atmosfæren, mens atronautene ute i verdensrommet ikke har denne beskyttelsen.

Uvanlig uheldige

Pål Brekke sier at astronautene har vært uvanlig uheldige som har opplevd to eksplosjoer på Solen i løpet av to dager.

- Normalt er det få eksplosjoner nå. Det er også uvanlig at eksplosjonene setter i gang protonskurer, sier han.

Diskuter: Fuglesangsoppdrag i rommet

Det kan være farlig for astronautene hvis strålingen blir sterk uten at de kommer seg i sikkerhet inne på romstasjonen.

- De kan få så mye stråling at det er en viss fare for kreft. Hvis de når maksimunsgrensen for strålingen de kan få, kan konsekvensen bli at de ikke får reise ut i rommet igjen i løpet av karrieren sin, sier Brekke til VG Nett.

Nordlys

Eksplosjonen som skjedde onsdag kveld var årsaken til det fantastiske nordlyset som kunne ses over store deler av Norge torsdag kveld.

Les om den første solstormen i Knut Jørgen Røed Ødegaards blogg.

- Eksplosjonen torsdag kveld vil gi nytt nordlys, sier Brekke.

Ingen vet nøykatig når nordlyset vil komme, fordi ingen vet hvor raskt gasskyen fra Solen beveger seg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks